ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Τουρκία – Συρία: Η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» (303)
0 0 0
Βρείτε μας

«Δεν πρέπει κανείς να βιάζεται σε αυτά τα πράγματα», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Βλέπουμε την Τουρκία ως ίσος προς ίσον, είπε μεταξύ άλλων.

Ψυχραιμία και και προσοχή συνέστησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε σχέση με τη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία για πέντε ημέρες.

«Δεν πρέπει κανείς να βιάζεται σε αυτά τα πράγματα», είπε ο ίδιος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί». «Όλα αυτά τα πράγματα χρειάζονται πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία», προσέθεσε. 

Σε ό,τι αφορά, εν τω μεταξύ, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η Ελλάδα βλέπει την Τουρκία ως ίσος προς ίσον. 

«Το λέω στους φίλους μας και το λέω και στους όχι τόσο φίλους μας. Οφείλουμε να έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση. Δεν είμαστε μια αδύναμη, μικρή περιφερειακή χώρα που εξαρτάται από τον άνεμο, την τύχη, τις θελήσεις του όποιου μας επιβουλεύεται», ανέφερε.

Και συνέχισε: «Αισθάνομαι ότι την Τουρκία τη βλέπουμε ως ίσος προς ίσον, στα μάτια και ευθέως, με σεβασμό, με ευχή να πάει καλά, να μπορέσει κάποια στιγμή να φτάσει σε επαφή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να απολαμβάνουν οι πολίτες της τα ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνει ο Ευρωπαίος πολίτης, το επίπεδο ζωής που απολαμβάνει ο Ευρωπαίος πολίτης. Τα εύχομαι όλα αυτά για την Τουρκία, να γίνουμε μια περιοχή ειρήνης και σταθερότητας, αλλά την Τουρκία τη βλέπουμε στα ίσα. Μπορούμε να βελτιώσουμε τις δυνατότητες μας, μπορούμε να εμβαθύνουμε τις συνεργασίες μας, είμαστε όμως μια χώρα η οποία έχει καταφέρει πολύ σημαντικά πράγματα»

«Δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε την Ελλάδα ελάσσονα από αυτή που την παραλάβαμε. Θα κάνουμε πάντοτε αυτό που πρέπει. Όμως ούτε λεονταρισμούς ούτε φωνές. Ευθεία εξήγηση απέναντι στην τουρκική πλευρά, ποια είναι τα συμφέροντά μας, τι είναι κατά την άποψη μας το διεθνές δίκαιο, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Δένδιας. 

Αποστολάκης: Η ψυχραιμία λέει να μην κλιμακώσεις, αν δεν ξέρεις πώς θα αποκλιμακώσεις

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για τη Συρία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αν η Τουρκία βγει ενισχυμένη από την επέμβαση στη Συρία είναι σίγουρο ότι η όρεξη της θα είναι μεγαλύτερη για την ανατολική Μεσόγειο και οι δυνατότητες να την κοντρολάρει η διεθνής κοινότητα θα είναι μικρότερες».

Επίσης, σημείωσε ότι «αν προκύψει σύγκρουση πολεμική θα είμαστε μόνοι μας, αλλά αυτό που πρέπει να εξασφαλιστεί είναι να μην φτάσουμε εκεί, και οι συμμαχίες και οι σύμμαχοί μας και οι φίλοι μας μάς στηρίζουν σε αυτό. Κι αυτό θέλουμε, να μην οδηγηθεί η κατάσταση σε μια τέτοια στιγμή».

Παράλληλα, σημείωσε ότι  «φθάσαμε πολλές φορές σε περιστατικά που θα μπορούσαν να εξελιχθούν αν κλιμακώναμε σε [νέα] Ίμια. Ευτυχώς πέρασε αυτή η περίοδος. Η ψυχραιμία λέει να μην κλιμακώσεις, αν δεν ξέρεις πώς θα αποκλιμακώσεις».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Θέμα:
Τουρκία – Συρία: Η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» (303)
Tags:
ΗΠΑ, Τουρκία, Συρία, Ευάγγελος Αποστολάκης, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK