11:16 30 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε συμφωνία κατέληξε διακομματική επιτροπή για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. Τι προβλέπει η συμφωνία.

Συμφωνία επετεύχθη στη διακομματική επιτροπή για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι διαφαίνεται η διαμόρφωση μιας κοινής βάσης για το νομοσχέδιο, το οποίο θα επιτρέπει την ψήφο των αποδήμων που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, από τον τόπο όπου κατοικούν.

Περιγράφοντας το πλαίσιο της συμφωνίας, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι η βάση είναι η ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτούς που ψηφίζουν εντός Ελλάδας.

Όπως συμπλήρωσε, οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν.

Αυξάνονται οι βουλευτές Επικρατείας

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, επετεύχθη συμφωνία να αυξηθούν σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας, ενώ στα ψηφοδέλτια Επικρατείας μπορούν να περιληφθούν και προσωπικότητες από το εξωτερικό.

Κατά τον υπουργό Εσωτερικών, συμφωνήθηκε η αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού σε πρεσβείες, προξενεία και άλλα εκλογικά τμήματα.

Επεσήμανε, δε, ότι θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, στους οποίους θα περιλαμβάνονται οι Έλληνες που έμειναν τα τελευταία 35 έτη για τουλάχιστον για 2 χρόνια στην Ελλάδα.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι και οι 300 βουλευτές θα έπρεπε να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ τόνισε ότι έχουν βρεθεί οι απαιτούμενες 200 ψήφοι.

Νωρίτερα, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας ως προς το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων αποδήμων.

Τη Δευτέρα, η συμφωνία είχε «σκοντάψει» σε τεχνικό ζήτημα που αφορά το χρονικό περιθώριο απουσίας από την Ελλάδα των 30 ετών, ως προϋπόθεση για συμμετοχή στις εκλογές.

Σχετικά:

Ψήφος αποδήμων: Αισιοδοξία Πέτσα για επίτευξη συμφωνίας - Βίντεο
Ψήφος αποδήμων: Χωρίς συμφωνία η Διακομματική, πού σκοντάφτει η συμφωνία
Τα βρίσκουν για την ψήφο των αποδήμων - Τα τέσσερα βασικά σημεία
Tags:
Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργείο Εσωτερικών, ψήφος, ψήφος ομογενών, εκλογές
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK