00:19 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο ΣΥΡΙΖΑ «θα πετύχαινε μείωση των πλεονασμάτων με τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού, μόνο που τέτοιος λογαριασμός ουδέποτε υπήρξε», είπε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στον στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020.

«Πυρά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη διάρκεια της συζήτησης για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2020.

Ο κ. Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι η «μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής» της κυβέρνησης, επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι ασυναγώνιστος στο να προβάλλει τις επιθυμίες του ως πραγματικότητες». Και αναφερόμενος στον λογαριασμό που είχε εξαγγείλει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που θα λειτουργούσε ως εγγύηση έναντι των δανειστών σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα και στον οποίο θα κατετίεντο 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, είπε:

«Ισχυρίζεται ότι θα πετύχαινε μείωση των πλεονασμάτων με τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού. Μόνο που τέτοιος λογαριασμός ουδέποτε υπήρξε. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν άγνοια».

Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι ο κρατικός προϋπολογισμός «αποπνέει αισιοδοξία, αλλά δεν υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού», συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα «βήμα - βήμα επιστρέφει στην κανονικότητα».

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, μέσα στους τρεις πρώτους μήνες διακυβέρνησης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε μνεία σε 12 προγραμματικές δεσμεύσεις που υλοποιήθηκαν: 

 • «Καλύψαμε το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019, που είχε αφήσει «παρακαταθήκη» η προηγούμενη Κυβέρνηση.
 • Συμφωνήσαμε με τους θεσμούς, με τα σημερινά δεδομένα, για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020.
 • Προχωρήσαμε σε γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία είναι μεγαλύτερη για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. 
 • Βελτιώσαμε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των ιδιωτών προς την εφορία, με αποτέλεσμα, τελικά, 613.770 πολίτες να αξιοποιούν τη ρύθμιση. 
 • Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου περισσότεροι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση.
 • Καταργήσαμε τους κεφαλαιουχικούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί το 2015, μετά την ανεύθυνη διαπραγμάτευση της τότε Κυβέρνησης.
 • Προχωρήσαμε εμβληματικά έργα που είχαν τελματώσει, όπως είναι το Ελληνικό.
 • Προωθήσαμε αποκρατικοποιήσεις που επί μακρόν «σέρνονταν», όπως είναι η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. 
 • Εφαρμόζουμε σχέδιο αναδιάρθρωσης για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, που αφέθηκε στην τύχη της από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
 • Προχωράμε στην αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ.
 • Δρομολογούμε σχέδιο συστημικής αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος «κόκκινων δανείων» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
 • Υλοποιούμε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου».

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η μείωση που είδαν 7,2 εκατ. πολίτες με ακίνητη περιουσία από 1 έως 500.000 ευρώ αποτέλεσε το 86% της συνολικής ελάφρυνσης».

«Όσοι δε έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ ωφελήθηκαν το 67% της συνολικής ελάφρυνσης», ανέφερε ακόμη, προσθέτοντας ότι «474.000 συμπατριώτες μας, με αξία ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στη μεσαία τάξη, και οι οποίοι δεν θα έβλεπαν καμία ελάφρυνση με την ρύθμιση της προηγούμενης Κυβέρνησης, σήμερα ωφελήθηκαν». 

Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομία, ο ίδιος τόνισε ότι «μετά από μακρόχρονη περιπέτεια λόγω σφαλμάτων, ημών και άλλων, φαίνεται να βγαίνει στο ξέφωτο».

Εντούτοις, υπογράμμισε ότι αβεβαιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν, «οι κίνδυνοι δεν πέρασαν».

«Γι’ αυτό δεν πανηγυρίζουμε, ούτε θριαμβολογούμε. Επιβάλλεται να κρατήσουμε γερά, χωρίς ταλάντευση, το τιμόνι του εθνικού σκάφους, για να ολοκληρώσουμε την τελευταία δύσκολη στροφή. Και θα το πράξουμε, χωρίς προσωπικούς και κομματικούς υπολογισμούς, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ελιτισμούς», σημείωσε ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Tags:
οικονομία, Προϋπολογισμός, λογαριασμός, ειδικός λογαριασμός, Αλέξης Τσίπρας, Χρήστος Σταϊκούρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK