17:19 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στην ‘Αμυνα.

Για το μεταναστευτικό, την τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στα Σκόπια μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας.

Ο κ. Δένδιας μιλώντας για το μεταναστευτικό σημείωσε πως πρέπει πρώτα να λαμβάνεται υπόψιν η ανθρωπιστική πτυχή.

«Η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει μια δραματική αύξηση των ροών, από τις αρχές του χρόνου, προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και προς την κατεύθυνση αυτή, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την ευρωπαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη, όπως ιδιαιτέρως σημαντική είναι συμμόρφωση, η απόλυτη συμμόρφωση της Τουρκίας, με τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές πηγάζουν με την κοινή δήλωση του Μαρτίου του 2016, για την ΕΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν θα πρέπει να εργαλειοποιείται προς εξυπηρέτηση ειδικότερων συμφερόντων.

Αφήνοντας δε σαφείς αιχμές κατά της Τουρκιάς επεσήμανε ότι δεν μπορεί το μεταναστευτικό να αποτελεί εκβιαστικό μέσο για την απόσπαση οικονομικής ενίσχυσης, αλλά και για την αναπαραγωγή ψευδών ισχυρισμών.

«Έχει τελειώσει η διπλωματία των κανονιοφόρων»

Αναφερθείς στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ υπενθύμισε την επαγρύπνηση της ελληνικής κυβέρνησης.

 «Κοινή μας θέση με την Κύπρο είναι ότι η εποχή της διπλωματίας των κανονιοφόρων έχει περάσει ανεπιστρεπτί», συμπλήρωσε.

«Να τηρηθεί πλήρως και συνεπώς η Συμφωνία των Πρεσπών»

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην απόφαση της ΕΕ να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας ενώ σχολίασε και τις πρόσφατες αντιδράσεις εκ μέρους των Σκοπίων και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Ξεκαθάρισε ακόμα πως η χώρα μας στηρίζει την ενταξιακή πορεία αυτών των δύο κρατών αλλά περιμένει να κάνουν βήματα σε συγκεκριμένα ζητήματα.

«Για τη Βόρεια Μακεδονία, για εμάς το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ήδη η ΝΔ, από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση, είχε τοποθετηθεί για τα προβλήματα που κρίνει ότι υφίστανται στο κείμενο αυτής της συμφωνίας. Όμως, ξεκάθαρα έχουμε πει ότι μετά τη θέση σε ισχύ, η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει και αυτό κάνει ως κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την περίπτωση της Αλβανίας έκανε σαφές για άλλη μια φορά πως ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας έχει κρίσιμη σημασία.

«Όχι στο πλαίσιο προφανώς διμερών σχέσεων μόνο, αλλά στο ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο η Αλβανία οφείλει να στέργει για να καταστεί μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής οικογένειας. Αυτό αφορά πρώτιστα στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αλλά και όσον αφορά τα περιουσιακά τους δικαιώματα» διασαφήνισε.

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Γκιουλέκας στο Sputnik για δηλώσεις Ζάεφ: Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα του «βέτο»

Σία Αναγνωστοπούλου στο Sputnik για δηλώσεις Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να «παγώσει»

Βελόπουλος για Συμφωνία των Πρεσπών: Εάν σέβεσαι τον εαυτό σου, πρέπει να την καταγγείλεις

Tags:
Υπουργός Εξωτερικών, εξωτερική πολιτική, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, Σκόπια, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK