10:28 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει αύριο υπουργικού συμβουλίου με θέμα το νομθετικό έργο, ενώ την Παρασκευή θα βρίσκεται στη Βουλή για την «Ώρα του Πρωθυπουργού», λίγο πριν από το ταξίδι του στην Κίνα.

Συνεδριάζει αύριο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργικό συμβούλιο, με τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου να βρίσκεται στην ατζέντα. 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο που αναμένεται να βρεθεί επί τάπητος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τα βασικά σημεία που πρόκειται να συζητηθούν είναι τα εξής: 

  • Η κατάρτιση του νομοσχεδίου (στο πλαίσιο της κατ' αρχήν συμφωνίας των κομμάτων) που θα παρέχει στους Έλληνες ψηφοφόρους εκτός της Επικράτειας τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.
  • Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, με το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 
  • Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία της χώρας εν όψει του Brexit.
  • Η επιλογή Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Εν τω μεταξύ, αύριο το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στη Βουλή για την ψήφιση του νόμου περί διεθνούς προστασίας, που αφορά πρωτίστως στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου

Επίσης, την Παρασκευή το πρωί θα είναι στη Βουλή για την «Ώρα του Πρωθυπουργού» και στη συνέχεια θα συναντηθεί με την Οργανωτική Eπιτροπή του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στα γραφεία το κόμματος.

Το ταξίδι Μητσοτάκη στην Κίνα

Αναφορικά με το επικείμενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα, ο κ. Πέτσας τονισε ότι «πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη που εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του πρωθυπουργού να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο, ως χώρα αυτοπεποίθησης και προοπτικής».

Όπως είπε, «άμεσοι στόχοι του πρωθυπουργού είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών των δύο χωρών, η ένταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει στους συνομιλητές τους δυναμικούς κλάδους που διαθέτει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται, ιδίως στον τομέα της Ενέργειας και ειδικότερα των Ανανεώσιμων Πηγών, αλλά και στα logistics και τις εμπορικές μεταφορές, στον τουρισμό και την αγορά ακινήτων.

Στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν, άλλωστε, εκπρόσωποι 60 ελληνικών επιχειρήσεων από δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, η Ναυτιλία και η Αγροδιατροφή.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί κατ' ιδίαν συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με 200 και πλέον εκπροσώπους κινεζικών εταιρειών, με σκοπό να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασιών.

Επίσης, η ελληνική πλευρά θα διοργανώσει στις 4 Νοεμβρίου Business Forum με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, όπου θα παρευρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων.  

Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη

Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, και όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου εν όψει της τριμερούς - μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί - την οποία έχει συγκαλέσει για τις 25 Νοεμβρίου ο Γκουτέρες. 

«Η σημερινή συνάντηση έρχεται σε συνέχεια των τακτικών επαφών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο Πρόεδρο στις οποίες ο πρωθυπουργός εκφράζει πάντα τη στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σημειώνω, ότι στο ίδιο πνεύμα, οι δυο ηγέτες δείπνησαν χθες το βράδυ με τις συζύγους τους στο σπίτι του πρωθυπουργού», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Η συνάντηση με τον Έντι Ράμα

Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε ο κ. Μητσοτάκης στο περιθώριο της 4ης Ευρωαραβικής Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Όσον αφορά στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, όπως είπε ο ίδιος, συζητήθηκαν όλα τα διμερή θέματα με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφ' όσον οι χώρες αυτές πληρούν τις ενταξιακές προϋποθέσεις. 

Επίσης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τη δέσμευση της αλβανικής πλευράς να προχωρήσει με τα ζητήματα που άπτονται των περιουσιών και του αυτοπροσδιορισμού/απογραφής που αποτελούν θέματα κεφαλαιώδους σημασίας για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία. Ακόμη, σημείωσε ότι η διμερής συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση των αδειών οδήγησης θα έρθει σύντομα προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. 

Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα του παρά την απογοήτευσή της από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μη εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνεχίσει στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με την ίδια αποφασιστικότητα. Επίσης, απηύθυνε προς τον Κυριάκο Μηστοτάκη πρόσκληση επίσκεψης στην Αλβανία, την οποία ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε.

Tags:
Έντι Ράμα, Νίκος Αναστασιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ψήφος ομογενών, υπουργικό συμβούλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK