ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στα τέλη του Νοεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Το θέμα απασχόλησε το υπουργικό συμβούλιο.

Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να φθάσουν στα χέρια των κομμάτων τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εσωτερικών για την απλούστευση των εκλογικών διαδικασιών και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, τα οποία ετέθησαν σήμερα επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο.

Παράλληλα, στόχος του υπουργείου είναι, μετά τη σχετική διαβούλευση και συζήτηση, αλλά και την αναθεώρηση του Συντάγματος, τα νομοσχέδια να έχουν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή περί τα τέλη Νοεμβρίου

Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ψήφο των Ελλήνων στο εξωτερικό, συνιστά «πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς επιλύεται ένα πρόβλημα δεκαετιών».

Σημειώνεται ότι με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, ρυθμίζεται η Συνταγματική πρόβλεψη για τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ψηφοφόρων που τη μέρα των εθνικών εκλογών (καθώς και των εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και της διεξαγωγής εθνικού δημοψηφίσματος) βρίσκονται εκτός επικράτειας.

Σύμφωνα με Σύνταγμα, για την ψήφιση του νόμου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης της απαιτούμενης πλειοψηφίας, έχει συνεδριάσει συνολικά τρεις φορές Διακομματική Επιτροπή που αποτελείται από τους εκπροσώπους των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, επανέλαβε τα σημεία της συμφωνίας της Διακομματικής Επιτροπής, τα οποία είναι τα εξής:

  1. Αυτοπρόσωπη παρουσία σε ειδικά εκλογικά τμήματα, τα οποία μπορεί να είναι σε πρεσβείες, προξενεία, κτήρια ελληνικών κοινοτήτων ή άλλα δημόσια κτήρια του κράτους όπου διεξάγεται η ψηφοφορία.
  2. Η ψήφος των εκλογέων του εξωτερικού υπολογίζεται κανονικά και ισότιμα στο συνολικό αποτέλεσμα και επομένως για την κατανομή των 300 εδρών.
  3. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξάνεται από 12 σε 15. Οι εκλογείς του εξωτερικού ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα να επιλέξουν, εφόσον επιθυμούν, έναν ή περισσότερους εκπροσώπους των εκτός Ελλάδας εκλογέων.
  4. Για να έχει δικαίωμα ένας εκλογέας να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους πρέπει τα τελευταία 35 έτη να έχει ζήσει 2 έτη στην Ελλάδα και να έχει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
  5. Να γίνει η σχετική τροποποίηση του άρθρου 54 του Συντάγματος και να είναι δυνατή η θέσπιση περιορισμών για τη διευκόλυνση των εκλογέων του εξωτερικού, διαδικασία η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιος αναλαμβάνει νέος Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Tags:
Τάκης Θεοδωρικάκος, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργικό συμβούλιο, εκλογές, ψήφος ομογενών, ψήφος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK