03:26 08 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή.

Την πολιτική της κυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», το πρωί της Παρασκευής.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε αρχικά την απουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «κατά τα άλλα ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου».

Καταλόγισε, δε, στον ΣΥΡΙΖΑ υποκρισία και ανικανότητα, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και τον κατηγόρησε ότι την τελευταία πενταετία «έχασε το τρένο των χρηματοδοτήσεων» στην περιβαλλοντική πολιτική και την οικονομία γενικότερα.

Επέκρινε εξάλλου τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως κυβέρνηση «υπονόμευσε κάθε τολμηρή επένδυση στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων».

«Η Ελλάδα 24η στην ΕΕ στην ανακύκλωση»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι 24η στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανακύκλωση και δεύτερη στην ταφή απορριμμάτων.

Είπε επιπλέον ότι λειτουργούν στη χώρα 53 παράνομες χωματερές, οι περισσότερες από τις οποίες στα νησιά και την Πελοπόννησο.

«Θάβουμε στη γη μας το 80% των αστικών απορριμμάτων μας. Όταν στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι μόλις 23%, και σε πολλές χώρες που προβαίνουν και σε ενεργειακή αξιοποίηση, να μην ξεπερνά το 5%» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στάθηκε, δε, στην ανάγκη να καταλήγουν στην ταφή όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα, αφού πρώτα έχουν ανακτηθεί από αυτά τα χρήσιμα υλικά.

Ο στόχος έως το 2030

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι μέχρι το 2030 ο στόχος για τα απόβλητα περιγράφεται με ένα τριμερές σχήμα «50% - 30% - 20%».

Όπως διευκρίνισε, το πρώτο 50% αντιστοιχεί στον όγκο αστικών αποβλήτων, ο οποίος μπορεί να ανακτάται από τους μπλε και καφέ κάδους σε επίπεδο δήμου.

Το υπόλοιπο 30%  αφορά ανακτώμενα υλικά από τα μικτά απορρίμματα, ενώ το υπόλοιπο 20% σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκης μπορεί να αξιοποιείται ενεργειακά.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «κάνουμε την αρχή, ξεμπλοκάροντας ένα πολύ σημαντικό έργο, για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου» ενώ σε ό,τι αφορά την Αττική είπε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μέσα από μία μονάδα πολύ μεγαλύτερης δυναμικότητας.

Διαβάστε επίσης:

Κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή με αλληλοκατηγορίες για το προσφυγικό

Tags:
ΣΥΡΙΖΑ, πρωθυπουργός, Βουλή, απορρίμματα, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK