20:35 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έστειλε νέα επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστας Τασούλα, απορρίπτοντας το αίτημα αντικατάστασης των κ.κ. Τζανακόπουλου - Πολάκη.

Νέο «όχι» στην εξαίρεση των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη από την Επιτροπή για τη Novartis, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην επιστολή του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Υπενθυμίζεται ότι ο «γαλάζιος» βουλευτής είχε ζητήσει από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την αντικατάσταση των δύο προαναφερόμενων βουλευτών, δίνοντας μάλιστα προθεσμία τριών ημερών.

Στη νέα του επιστολή, την οποία δημοσιεύει το «newpost.gr», ο πρώην πρωθυπουργός – μεταξύ άλλων - επισημαίνει ότι «το αίσθημα ευθύνης δεν μου επιτρέπει να συμπράξω στην υπονόμευση του Κοινοβουλίου και στην απαξίωση του κοινοβουλευτικού έργου».

Και προσθέτει: «Πολύ περισσότερο, δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, υιοθετώντας τις κραυγαλέες και παντελώς αβάσιμες κατασκευές που οδήγησαν μια πλειοψηφία μελών της Επιτροπής στην ανυπόστατη απόφασή τους για εξαίρεση συναδέλφων τους της μειοψηφίας».

Υπενθυμίζει δε, ότι «αποτέλεσε ηθελημένη και συνειδητή επιλογή του κοινοβουλευτικού νομοθέτη, του μόνου αρμόδιου να ρυθμίσει τη λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, να μην προβλέψει διαδικασία εξαίρεσης μελών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση».

«Συνεπώς, η μεθόδευση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής, βασισμένη σε νομικούς ακροβατισμούς και διαδικαστικούς αυτοσχεδιασμούς, που με λύπη μου διαπιστώνω ότι ανέχεστε, δεν αποτελεί παρά μια ωμή έκφραση πλειοψηφισμού που αποσκοπεί στη φίμωση της μειοψηφίας» σπεύδει να προσθέσει ο κ. Τσίπρας.

«Με την ευθύνη που έχω ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, δεν μου επιτρέπεται να συναινέσω σε μια παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής και κατά αυτόν το τρόπο να συμπράξω στην απαξίωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας» καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Προθεσμία έως την Τετάρτη για την αντικατάσταση Τζανακόπουλου – Πολάκη

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, κατέστησε αναγκαία την εξαίρεση των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη, δίνοντας προθεσμία τριών ημερών (σ.σ. Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη) στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, σε ομιλία που είχε με δημοσιογράφους, ο κ. Τασούλας φέρεται να γνωστοποίησε ότι εξετάζει την εκ νέου αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής, η οποία είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνεδριάσεις της Επιτροπής έχουν οριστεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί την αντικατάσταση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου ως μελών της Επιτροπής, ο πρόεδρος της Βουλής διαμήνυσε ότι «θα το εκλάβω ως πείσμα», ενώ σημείωσε ότι «η Επιτροπή μπορεί να λειτουργήσει και με 23 βουλευτές».

«Δεν τίθεται ζήτημα μη νόμιμης σύνθεσης σε περίπτωση που δεν υπάρξει αντικατάσταση των δύο βουλευτών» έσπευσε να προσθέσει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η επιστολή στον κ. Τσίπρα

Με την εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου, δεν παραβιάστηκε η απόφαση της ολομέλειας της Βουλής, η οποία αφορούσε τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής, ανέφερε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Βουλής, σε επιστολή - απάντηση προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Μεταξύ άλλων, εξήγησε ότι η Ολομέλεια της Βουλής «αποφάσισε τη συγκρότηση της επιτροπής, όχι όμως και τη σύνθεσή της», ενώ η προανακριτική επιτροπή «εξαιρώντας δύο μέλη της, αποφάσισε επί της νομιμότητας της σύνθεσης της, και όχι της συγκρότησης της».

«Επομένως, δεν μου είναι κατανοητό κατά τι παραβιάστηκε η απόφαση της ολομέλειας της Βουλής από την απόφαση της επιτροπής περί της εξαίρεσης δύο μελών της», συμπλήρωσε.

Τι προηγήθηκε

Την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας είχε αποστείλει επιστολή στον κ. Τασούλα, κάνοντας λόγο για βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ,

Αφορμή αποτέλεσε η εξαίρεση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου από την Επιτροπή, η οποία ερευνά κατά πόσο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, παρενέβη στο έργο δικαστικών λειτουργών σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα εξαίρεσης των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη κατατέθηκε από το ΚΙΝΑΛ και εγκρίθηκε με τις ψήφους και των βουλευτών της ΝΔ. Το αίτημα εδράστηκε στην πρόταση οι συγκεκριμένοι βουλευτές να κληθούν ως μάρτυρες.

Tags:
Βουλή, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Novartis, επιτροπή, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Νέα Δημοκρατία, Κώστας Τασούλας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Παύλος Πολάκης, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK