19:25 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Υπόθεση Novartis (164)
0 10
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, γνωστοποίησε ότι οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής θα συνεχιστούν κανονικά την Πέμπτη, χωρίς τη συμμετοχή των κ.κ. Τζανακόπουλου - Πολάκη.

Έτοιμος να προχωρήσει ακόμη και χωρίς της συμμετοχή των κ.κ. Τζανακόπουλου – Πολάκη δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, μετά την άρνηση του κ. Τσίπρα να αντικαταστήσει τους δύο προαναφερθέντες βουλευτές από την Προανακριτική για τη Novartis.

Ο κ. Τασούλας, συγκεκριμένα, στον απόηχο της νέας επιστολής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, διαμήνυσε ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη» και ότι θα ενημερώσει την Επιτροπή προκειμένου να προχωρήσει τις εργασίες της.

«Θεωρώ ότι η διαδικασία της εξαίρεσης υπάρχει από τη στιγμή που η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέως πρωτοδικών, κάτι το οποίο παραδέχεται και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Δεν υπάρχει, λοιπόν, περίπτωση ένας εισαγγελέας πρωτοδικών να είναι ταυτόχρονα στην ίδια υπόθεση και εισαγγελεύς και μάρτυρας. Άρα, η διαδικασία της εξαίρεσης είναι στοιχειώδης θεσμός σε οποιαδήποτε διαδικασία νομικής φύσεως, οπότε κατά τη γνώμη μου υφίσταται» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, συνομιλώντας με δημοσιογράφους.

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν, μια διαδικασία προδικασίας να μην έχει μέσα την διαδικασία της εξαίρεσης. Είναι στοιχειώδης κανόνας η εξαίρεση, καθώς διασφαλίζει την αμεροληψία όσων έχουν καθήκοντα προανακριτικού υπαλλήλου».

Τόνισε δε, ότι την προσεχή Πέμπτη θα συνεδριάσει κανονικά η Προανακριτική Επιτροπή και ότι θα ενημερώσει σχετικά τον κ. Τσίπρα.

«Δεν θα σπαταλήσουμε τη ζωή μας με τα διαδικαστικά. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια νομική διαφωνία. Οι νομικές διαφωνίες λύνονται. Έτσι και θα λυθεί και το ζήτημα αυτό, κάποια στιγμή αργότερα από το δικαστικό συμβούλιο. Προς το παρών θα προχωρήσουμε» διαβεβαίωσε.

Πάντως, εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να κληθεί η Φρουρά της Βουλής, προκειμένου να απομακρυνθούν οι δύο βουλευτές από την Προανακριτική και να εφαρμοστεί η απόφαση για εξαίρεσή τους.

Η επιστολή του κ. Τσίπρα

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι  «το αίσθημα ευθύνης δεν μου επιτρέπει να συμπράξω στην υπονόμευση του Κοινοβουλίου και στην απαξίωση του κοινοβουλευτικού έργου».

Και συμπληρώσε: «Πολύ περισσότερο, δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, υιοθετώντας τις κραυγαλέες και παντελώς αβάσιμες κατασκευές που οδήγησαν μια πλειοψηφία μελών της Επιτροπής στην ανυπόστατη απόφασή τους για εξαίρεση συναδέλφων τους της μειοψηφίας».

«Με την ευθύνη που έχω ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, δεν μου επιτρέπεται να συναινέσω σε μια παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής και κατά αυτόν το τρόπο να συμπράξω στην απαξίωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι προηγήθηκε

Την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας είχε αποστείλει επιστολή στον κ. Τασούλα, κάνοντας λόγο για βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφορμή αποτέλεσε η εξαίρεση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου από την Επιτροπή, η οποία ερευνά κατά πόσο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, παρενέβη στο έργο δικαστικών λειτουργών σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα εξαίρεσης των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη κατατέθηκε από το ΚΙΝΑΛ και εγκρίθηκε με τις ψήφους και των βουλευτών της ΝΔ. Το αίτημα εδράστηκε στην πρόταση οι συγκεκριμένοι βουλευτές να κληθούν ως μάρτυρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εξώδικο της Τουλουπάκη στην «Καθημερινή»

Θέμα:
Υπόθεση Novartis (164)
Tags:
Novartis, Βουλή, Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Τσίπρας, Κώστας Τασούλας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK