02:24 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (201)
0 0 0
Βρείτε μας

Με κοινή τους δήλωση, οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Σάββας Αγγελίδης και Μοχάμεντ Αχμεντ Ζακί καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες ανοιχτά της Κύπρου, στο Αιγαίο, αλλά και στη Συρία.

Κατά των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, στο Αιγαίο και στη Συρία, τάχθηκαν οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Σάββας Αγγελίδης και Μοχάμεντ Αχμεντ Ζακί, με κοινή τους δήλωσε.

Είχε προηγηθεί τριμερής συνάντηση των τριών ανδρών στην Αθήνα, με τους υπουργούς να τάσσονται επίσης υπέρ της πολιτικής επίλυσης των προβλημάτων στη Λιβύη. 

Οι τρεις υπουργοί εξέφρασαν επιπλέον την βούληση τους για διεύρυνση συνεργασίας στον αμυντικό και αμυντικο-τεχνικό τομέα.

Σε δηλώσεις του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι κοινή επιδίωξη είναι να εδραιωθούν συνθήκες ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή, ενώ τόνισε πως συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθεί η συνεργασία με νέες πτυχές όπως η κυβερνοασφάλεια, η διαχείριση κρίσεων και η συνεργασία στον αμυντικό τεχνικό τομέα.

«Όπως αποτυπώνεται και στην κοινή δήλωση της τριμερούς, καταδικάσαμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας, καθώς και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας μας, που είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, είπε πως οι τουρκική στρατιωτική επέμβαση θα οδηγήσει σε νέα ανθρωπιστική κρίση και θα αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Χαρακτήρισε, δε, υπόδειγμα την τριμερή συνεργασία, τονίζοντας πως είναι προσηλωμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Ζακί από την πλευρά του ανέφερε ότι η τριμερής συνεργασία αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας για την ειρήνη τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Αγγελίδης στάθηκε στη σταθερή σχέση των τριών χωρών και σημείωσε ότι οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε επίσης:

Αναστασιάδης: Έκνομο αυτό που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία ως τετελεσμένο

Κυπριακή ΑΟΖ: Αποχωρεί ο «Πορθητής»

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (201)

Σχετικά:

Η Κύπρος ζητάει τη μεσολάβηση της Ρωσίας για τις εξορύξεις της Τουρκίας
Tags:
Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κυπριακό, Κυπριακή ΑΟΖ, Ανατολική Μεσόγειος, Αιγαίο, Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK