10:18 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και στις ενέργειες της Τουρκίας, σε ομιλία του.

Την εκτίμηση ότι η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία «θα υπονομεύσει περαιτέρω τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής» εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Σε ομιλία του στην 35η Επέτειο του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών σε συνδυασμό με την 9η Διετή Συνάντηση του City του Λονδίνου, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «σε συνδυασμό με την επιθετική προσέγγισή της έναντι της Κύπρου, η Τουρκία δείχνει ότι γίνεται σταθερά μια αναθεωρητική χώρα, με άλλα λόγια ένας πιθανός ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή».

«Η συμπεριφορά της στο Αιγαίο ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτήν την αίσθηση», πρόσθεσε.

«Να ληφθούν επειγόντως μέτρα για πιο ισόρροπη κατανομή των βαρών»

Αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, καταλόγισε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν έχει φανεί ικανή να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική.

Στάθηκε, δε, στην ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα για πιο ισόρροπη κατανομή των βαρών και για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη.

«Όμως δεν χρειάζονται προστασία όλοι όσοι έρχονται στην Ευρώπη. Πρέπει να μπορούμε να εντοπίσουμε καλύτερα τους παράνομους μετανάστες. Οι συμφωνίες επαναπατρισμού πρέπει να εφαρμόζονται αποτελεσματικότερα» συνέχισε ο κ. Καραμανλής.

Επεσήμανε, δε, ότι οι διακινητές πρέπει να διώκονται από τον νόμο, καθώς και ότι πρέπει να ελέγχονται καλύτερα τα σύνορα.

Είπε επίσης ότι «χώρες σαν την Τουρκία θα πρέπει να υποχρεωθούν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Τι είπε για την ελληνική κρίση

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, κάνοντας λόγο για οδυνηρή εμπειρία που δοκίμασε την Ελλάδα και τους πολίτες της.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δείχνει την προθυμία να δράσει γρήγορα και τολμηρά, ιδιαίτερα ως προς τις μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος».

Προ ημερών, ο κ. Καραμανλής είχε ασκήσει κριτική στην πολιτική των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για απρόβλεπτη και ανακόλουθη συμπεριφορά.

Είπε επίσης ότι δεν αξιοποιήθηκε το βέτο στο Βουκουρέστι, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σχετικά:

Σκληρή κριτική Καραμανλή σε ΗΠΑ – «Δεν αξιοποιήθηκε το βέτο στο Βουκουρέστι»
Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, Προσφυγικό, μεταναστευτικό, ΕΕ, Τουρκία, Κώστας Καραμανλής
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK