04:08 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε στις αλλαγές στο ασφαλιστικό, μιλώντας στο 26ο τακτικό εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

Ο νέος ΕΦΚΑ δεν θα αλλάξει οργανωτικά, αλλά θα διευρυνθεί και θα γίνει πιο αποτελεσματικός, υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε ομιλία του στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων του ΙΚΑ.

Στην ομιλία του και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βρούτσης είπε ότι από την 1η Ιουνίου 2020 θα πραγματοποιηθεί μία δομική και μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό. Ανέφερε, δε, ότι το ένα τρίτο των νέων συντάξεων θα εκδίδονται ψηφιακά.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές σημαντικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, έκανε λόγο για ευκαιρία να μπει τέλος «σε ένα αβέβαιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα».

Προανήγγειλε εξάλλου αλλαγές από τον Ιανουάριο του 2020 με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο «κάτω από την "ομπρέλα" του ΕΦΚΑ», ο οποίος – όπως πρόσθεσε – «θα αποτελεί έναν εγγυημένο κουμπαρά για την κοινωνική ασφάλιση όλων των Ελλήνων».

Τι αλλάζει

Περιγράφοντας τις αλλαγές που εξετάζονται, ανέφερε ότι θα αλλάξουν οι συντελεστές ανταπόδοσης και εκείνοι οι οποίοι που εργάζονται περισσότερα χρόνια θα λάβουν υψηλότερη σύνταξη, ενώ θα αυξηθούν οι επικουρικές συντάξεις σε όσους μειώθηκαν και είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από τα 1.300 ευρώ.

Επανέλαβε επίσης ότι θέση της κυβέρνησης είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους στις ασφαλιστικές εισφορές.

Σημείωσε, δε, ότι την περίοδο 2012-2014 είχε μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος κατά 6%, κάτι που είχε φέρει αποτελέσματα όπως συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι ο συνδυασμός της μείωσης των εισφορών με το πολύ αυστηρό πρόστιμο οδήγησαν το δείκτη της αδήλωτης εργασίας σε μονοψήφιο νούμερο.

Ο κ. Βρούτσης είπε ότι οι νέες αλλαγές αφορούν τη βελτίωση της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία υπέρ της πλήρους απασχόλησης και τη θέσπιση της δημιουργίας ηλεκτρονικού μητρώου παραβατικότητας.

Ανέφερε εξάλλου ότι θα πραγματοποιείται επανέλεγχος στις επιχειρήσεις στις οποίες εντοπίστηκε αδήλωτη εργασία «με προσαύξηση 100% στο πρόστιμο σε περίπτωση υποτροπής και, αν εντοπιστεί αδήλωτος εργαζόμενος και δεύτερη φορά, μετά τον επανέλεγχο, προσαύξηση 200% και η επιχείρηση κλείνει».

Σε ό,τι αφορά τους μη μισθωτούς, τόνισε ότι θα αποσυνδεθεί ο υπολογισμός των εισφορών από το εισόδημα.

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά και αυξήσεις σε κύριες κι επικουρικές συντάξεις φέρνει το ΣτΕ

Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό – Πριν το τέλος του έτους στη Βουλή το νομοσχέδιο

Σχετικά:

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η περικοπή επικουρικών συντάξεων και άλλες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου
Tags:
νόμος κατρούγκαλου, εισφορές, Συντάξεις, ΕΦΚΑ, Κυβέρνηση, ασφαλιστικό, Γιάννης Βρούτσης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK