02:25 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Νέο κεφάλαιο εγκάρδιων διμερών σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία. Οικονομικές συνεργασίες και επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα προαναγγέλλει μιλώντας στο Sputnik, ο βουλευτής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ, είχαν θερμή κατ' ιδίαν συνάντηση στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στη Μόσχα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα, με τον κύριο Δένδια να εκφράζει τη χαρά του για την προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ υπογράμμισε ότι έχει διττό στόχο, «αφενός την προώθηση των διμερών σχέσεων σε ένα ευρύ φάσμα επί τη βάση των υφισταμένων συνθηκών, και αφετέρου τη διαμόρφωση μίας στενότερης συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης ως προς τα διεθνή, αλλά και τα περιφερειακά ζητήματα».

Από την πλευρά του, ο κύριος Λαβρόφ τόνισε πως «η νέα ελληνική κυβέρνηση μάς δίνει την πρόσθετη ευκαιρία να αναλύσουμε, να κάνουμε ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων και να δούμε πώς θα αναπτυχθούν περαιτέρω».

«Ελλάδα – Ρωσία ιδανικοί εταίροι σε μια σειρά από ζητήματα»

Πολύ θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την επίσκεψη του υπουργού Νίκου Δένδια στη Μόσχα, ο βουλευτής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος μίλησε στο Sputnik. Ο κύριος Κεδίκογλου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ιδανικά, με το όφελος να είναι αμοιβαίο αφού «οι οικονομίες των δύο χωρών είναι συμπληρωματικές». Επιβεβαίωσε, μάλιστα, την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, το συντομότερο δυνατό, λέγοντας ότι είναι «εξαιρετικά ευπρόσδεκτος».

«Συμπληρωματικές είναι οι οικονομίες των δύο χωρών, υπό την έννοια, ότι αυτό που έχει η Ρωσία δεν το έχει η Ελλάδα, και αυτό που έχει η Ελλάδα δεν το έχει η Ρωσία. Από την προσωπική μου εμπειρία, η συνεργασία μας έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα και στο παρελθόν. Όντας υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά, είχα πολύ θετική εμπειρία για τις προοπτικές των σχέσεων των δύο χωρών. Σίγουρα θα ενισχυθούν και θα αναπτυχθούν, καθώς δουλεύουμε ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση σε όλα τα fora. Το ίδιο κάνουμε με Ρώσους συναδέλφους μου και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Κεδίκογλου, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ.

«Πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ μας. Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε επίσκεψη του κυρίου Λαβρόφ στην Ελλάδα. Το πόσο σύντομα θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμά του», συμπλήρωσε. 

Ρωσικές επενδύσεις με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ο κύριος Δένδιας κάλεσε τους Ρώσους επενδυτές να εξετάσουν τις ευκαιρίες που τους παρέχει η ελληνική οικονομία, λέγοντας πως, υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας, ειδικά ως προς τον τομέα της ενέργειας. Στο ίδιο κλίμα και ο Σίμος Κεδίκογλου σχολίασε:

«Γνωρίζω περιπτώσεις Ρώσων επενδυτών που ενδιαφέρονται για ηλιακά πάρκα. Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι σημαντική η ρωσική τεχνογνωσία στον τομέα αυτό των ΑΠΕ. Επιπλέον, πιστεύω ότι και ο αγροδιατροφικός τομέας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον».

Η Ρωσία θα λάβει μέρος στην επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

«Εκ των ων ουκ άνευ», χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Ρωσίας στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο βουλευτής της ΝΔ.

«Η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το νέο ελληνικό κράτος. Ήταν φάρος ελπίδας για τους Έλληνες καθ’ όλη τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής. Επιπλέον, στη ναυμαχία του Ναυαρίνου, μαζί με Αγγλία και Γαλλία, εδραίωσαν την ελληνική επανάσταση και βοήθησαν να μπουν τα θεμέλια του νέου ελληνικού κράτους. Εκ των ων ουκ άνευ είναι η συμμετοχή της Ρωσίας στους εορτασμούς. Θα ήθελα, οπωσδήποτε, να δω μια συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων ιστορικών, αλλά και από θρησκευτικής πλευράς, θεωρώ πολύ σημαντικό να επαναβεβαιώσουμε την εγγύτητα των δύο ορθόδοξων λαών», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Κεδίκογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνάντηση Δένδια - Λαβρόφ: Όσα συζητήθηκαν για ΝΑΤΟ, ουκρανική αυτοκεφαλία και υπόθεση «Mr Bitcoin»

Λαβρόφ: Ευκαιρίες για προώθηση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας με τη νέα ελληνική κυβέρνηση

Ελλάδα 2021: Φωτογραφίες από την πανηγυρική πρεμιέρα με ομιλίες Μητσοτάκη, Αγγελοπούλου, Τασούλα

Tags:
επενδύσεις, Μόσχα, διμερείς σχέσεις, Σεργκέι Λαβρόφ, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK