ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε την έκθεση αποτελεσμάτων του τακτικού διαχειριστικού ελέγχου για το ΚΕΘΕΑ στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Την έκθεση με τα αποτελέσματα του τακτικού διαχειριστικού ελέγχου στο ΚΕΘΕΑ για το διάστημα 1/7/2018 έως 30/6/2019 του γενικού λογιστηρίου του κράτους κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η έκθεση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαπιστώνει για τη συνολική λειτουργία του ΚΕΘΕΑ τα εξής, μεταξύ άλλων ότι:

  • γίνονται δεσμεύσεις ποσών τα οποία δεν χρησιμοποιεί ο φορέας
  • νομιμοποιεί δαπάνες εκ των υστέρων
  • δεν τηρεί για τα χρηματικά εντάλματα ότι προβλέπει ο νόμος
  • ο ταμίας και εκκαθαριστής είναι το ίδιο άτομο
  • τα χρηματικά εντάλματα της κεντρικής υπηρεσίας δεν υπογράφονται
  • δεν τηρείται η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τις προμήθειες αγαθών
  • τα δικαιολογητικά για τεράστιες δαπάνες μετακίνησης είναι ελλειπή
  • υπάρχουν ποσά μεγάλων αναθέσεων χωρίς νόμιμα δικαιολογητικά
  • δεν τηρούνται οι κανόνες διαφάνειας και πληροφόρησης με ανάρτηση τους στη Διαύγεια.
«Η κυβέρνηση στηρίζει σταθερά τη δημόσια δομή και λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και αναγνωρίζουμε την τεράστια κοινωνική προσφορά του στο θέμα της απεξάρτησης αλλά πρέπει να γίνονται όλα στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και του σεβασμού του δημόσιου χρήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η έκθεση έφερε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που τον κατηγόρησε για σκόπιμη παρέμβαση και μη σεβασμό των εξωκοινοβουλευτικών φορέων που κληθηκαν στην σημερινή συνεδρίαση να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνονται ΠΝΠ των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών.

«Η έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους μιλά για ουσιαστικά ευρήματα και κάνει συστάσεις για την οικονομική διαχείριση χαρακτηρίζοντας την μη ρεαλιστική την κατάρτιση του προϋπολογισμού», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κικίλιας.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απάντησε πως πρέπει σήμερα να ακουστούν οι φορείς και όχι η «προσπάθεια του υπουργού που θέλει να ενισχύει το αφήγημα του για φαυλότητα και κακοδιαχείριση του ΚΕΘΕΑ και διασύρει το δημόσιο».

 «Τα κόμματα πρέπει να πάρουν θέση επί των στοιχείων που αποκαλύπτονται», απάντησε ο κ. Κικίλιας.

Σοβαρές καταγγελίες από εργαζόμενους

Χθες, ο υπουργός Υγείας κατέθεσε πολυσέλιδο πόρισμα εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ στο οποίο γίνεται λόγος εκτός από οικονομικές ατασθαλίες και για παράνομες αποφυλακίσεις εμπόρων ναρκωτικών τους οποίους «βάφτιζαν» χρήστες στο Πρόγραμμα Προμηθέας.

Παράλληλα, κατηγόρησε το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο ότι απέκρυψε το πόρισμα και κατήγγειλε την ύπαρξη παρακυκλώματος στο Πρόγραμμα Προμηθέας του ΚΕΘΕΑ στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Tags:
διακίνηση ναρκωτικών, ναρκωτικά, Βασίλης Κικίλιας, πόρισμα, έλεγχος, ΚΕΘΕΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK