15:51 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Κραυγές, φωνές και ένταση επικράτησαν κατά τη διάρκεια της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η συνεδρίαση της οποίας αναβλήθηκε για τις 12 Νοεμβρίου.

Έντονο ήταν το παρασκήνιο της αναβληθείσας συνεδρίασης της Προανακριτικής Επιτροπής για το ενδεχόμενο σκευωρίας στην υπόθεση της Novartis.

Η κίνηση των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη να δώσουν το «παρών» στη συνεδρίαση της Επιτροπής, παρά την απόφαση της πλειοψηφίας για την εξαίρεσή τους, προκάλεσε τη μήνη του προεδρείου αλλά και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, ζήτησε από τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσουν, εφαρμόζοντας την απόφαση της πλειοψηφίας.

Ωστόσο, αμφότεροι αρνήθηκαν, χαρακτηρίζοντας ως αντισυνταγματική και παράνομη την εξαίρεσή τους από τις εργασίες της Επιτροπής.

Σύμφωνα με το «ΣΚΑΪ», τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, ο οποίος ζήτησε να εξεταστεί η αίτηση ανάκλησης της απόφασης για τους κ.κ. Τζανακόπουλο και Πολάκη.

Ο κ. Μπούγας απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς δεν μπορεί να ξεκινήσει η συνεδρίαση, λόγω της παράνομης παρουσίας των δύο βουλευτών.

Ο κ. Λάππας εξήγησε ότι οι κ.κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης έχουν αυτόνομη προσωπικότητα και παρουσία, και επομένως θα αποφασίσουν οι ίδιοι τι θα πράξουν.

Ο κ. Τζανακόπουλος, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι βρίσκεται στην αίθουσα κατ’ εντολή του κ. Τσίπρα, ενώ δήλωσε ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής, ο οποίος κατηγόρησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.

Εν μέσω φωνασκιών και εκατέρωθεν βολών, ο κ. Μπούγας κήρυξε την αναβολή της συνεδρίασης για την 12η Νοεμβρίου.

Εξερχόμενος της αίθουσας, ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι «διακόψαμε γιατί υπήρχαν άτομα που απαγορεύεται να βρίσκονται στην Επιτροπή».

Ο κ. Πολάκης αντέδρασε, καταγγέλλοντας ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. θέλουν να προστατέψουν τον κ. Φρουζή (πρώην προστατευόμενο μάρτυρα) και «γι’ αυτό δεν μας θέλουν» στην αίθουσα.

«Έχει έρθει ο Φρουζής και δεν μπορεί να εξεταστεί γιατί είχαμε τα ίδια, φωνές και εντάσεις» δήλωσε, από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ., Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Για να λάβει την εξής απάντηση από την Όλγα Γεροβασίλη: «Εγώ βλέπω ότι αποχώρησε η Ν.Δ., όχι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Χάος και αναβολή

Η συνεδρίαση, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει στις 6:00 το απόγευμα της Πέμπτης, εξετάζει το ενδεχόμενο σκευωρίας εκ μέρους του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για την υπόθεση της Novartis.

Πρώτος στην αίθουσα «150» της Βουλής εισήλθε ο κ. Πολάκης, ενώ λίγο αργότερα, το ίδιο έπραξε και ο κ. Τζανακόπουλος. Έξω από την αίθουσα βρισκόταν και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

Αφού αρνήθηκαν να αποχωρήσουν - σύμφωνα με τον «ΣΚΑΪ» - το προεδρείο της Επιτροπής αποφάσισε να αναβάλει την έναρξη της συνεδρίασης, η οποία τελικά ορίστηκε για τις 12 Νοεμβρίου.

Προηγήθηκε, μάλιστα, η αποχώρηση των βουλευτών της Ν.Δ., σε ένδειξη διαμαρτυρίας, θεωρώντας ότι η σύνθεση της Επιτροπής δεν ήταν η νόμιμη, λόγω της παρουσίας των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αναβολή της Προανακριτικής Επιτροπής αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Ν.Δ. και του προέδρου της Επιτροπής, κ. Μπούγα. Αρνήθηκε να κηρύξει την έναρξη των εργασιών, επικαλούμενος μια πρωτοφανή απόφαση. Πρόκειται για μία αντισυνταγματική απόφαση, με στόχο να μην καταθέσει ως μάρτυρας ο κ. Φρουζής» δήλωσε, πριν από λίγο, ο κ. Τζανακόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν αιτήματος του ΚΙΝΑΛ, η πλειοψηφία (Ν.Δ. - ΚΙΝΑΛ) έχει αποφασίσει να εξαιρέσει τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος αφορά την πιθανή κατάθεσή των κ.κ. Τζανακόπουλου - Πολάκη ως μάρτυρες της υπόθεσης.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταγγείλει τη σχετική απόφαση, κάνοντας λόγο για παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια.

Tags:
Παύλος Πολάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναβολή, επιτροπή, ΝΔ, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Novartis, Βουλή, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK