02:49 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Επιτυχημένη χαρακτηρίζεται η επίσκεψη Δένδια στη Μόσχα από το υπουργείο Εξωτερικών. Τη σημασία των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Ρωσίας υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας στο Sputnik. Η Ελλάδα θα προχωρήσει με ρωσικές επενδύσεις παρά τις ενστάσεις από ΕΕ και ΗΠΑ.

Θετικά αποτιμάται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Μόσχα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Αλέξανδρο Γεννηματά. Μιλώντας σε διπλωματικούς συντάκτες, χαρακτήρισε την επίσκεψη επιτυχή, λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκε ο στόχος της, η έναρξη, δηλαδή, ενός νέου κεφαλαίου εγκάρδιων διμερών σχέσεων Ελλάδος-Ρωσίας.

«Με δεδομένες τις δυσκολίες μεταξύ των δύο χωρών, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, είναι θετική η εικόνα από την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών» σχολίασε, μιλώντας στο Sputnik, o ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος.

Ο κύριος Κύρτσος υπογράμμισε ότι η επιτυχία της επίσκεψης έγκειται στο ότι «όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Ρωσίας», ενώ τόνισε ότι «χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να γίνει αυτή η δύσκολη σχέση, πιο δημιουργική».

«Οι δυσκολίες είναι και πολιτικές και οικονομικές. Η ρωσική αγορά είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά και εξαιρετικά ανταγωνιστική. Αναπτύσσοντας τον τουρισμό, προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε τις σχέσεις μας. Μας ενδιαφέρουν οι επενδύσεις, ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να τις προσελκύσεις, λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού. Σε πολιτικό επίπεδο, υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία χρειάζεται συνεννόηση, όπως είναι το ΝΑΤΟ, η Κριμαία, η Τουρκία. Βέβαια, με αυτή την επίσκεψη, φαίνεται πως όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία των διμερών σχέσεων, αλλά και, ότι μπορούμε με προσπάθεια να τις προάγουμε ακόμα περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά.

«Έτοιμη η Ελλάδα για ρωσικές επενδύσεις, παρά τις αντιρρήσεις ΗΠΑ και ΕΕ»

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι καθόλα έτοιμη να απορροφήσει τις ρωσικές επενδύσεις στη χώρα μας, παρά τις ενστάσεις που εκφράζονται από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τον κύριο Κύρτσο, παρόμοιες ενστάσεις εκφράζονται και για τις οικονομικές μας συνεργασίες με την Κίνα, ωστόσο, δεν δύνανται να ανακόψουν την πορεία της Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η Ελλάδα χρειάζεται τις επενδύσεις και είναι ανοιχτή σε αυτές. Ακούγονται φωνές, τόσο εκ μέρους της ΕΕ, όσο κι εκ μέρους των ΗΠΑ, που λένε, ότι οι ρωσικές επενδύσεις θα αυξήσουν την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Ωστόσο, εμείς δεν θα αποκλείσουμε κανέναν, στο όνομα μιας ευρωπαϊκής ή διατλαντικής αλληλεγγύης. Εάν κάποιοι έχουν αντιρρήσεις με τις ρωσικές επενδύσεις, θα πρέπει να μας καλύψουν τα επενδυτικά κενά με ακόμη καλύτερο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Σε κλάδους και τομείς όπως οι ενέργεια, πράσινη ανάπτυξη και πράσινη μετάβαση, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και logistics, εντοπίζει ο κύριος Κύρτσος γόνιμο έδαφος για επενδύσεις με μεγάλο ενδιαφέρον.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ολοκληρωμένη πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό»

Τονίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολλά περισσότερα από την οικονομική στήριξη της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κύριος Κύρτσος, χαρακτήρισε δικαιολογημένο, τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει στη χώρα μας σχετικά με αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η ΕΕ δεν έχει ολοκληρωμένη πολιτική. Δεν είναι ένα ενιαίο σύστημα με κοινές πολιτικές για όλα τα ζητήματα. Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή βοήθεια για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την οποία την έχουμε μόνο σε επίπεδο οικονομικής στήριξης. Χρειαζόμαστε κάτι πολύ πιο σύνθετο και πιο αποτελεσματικό».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, περί αδυναμίας διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Αιγαίου, είπε:

«Είναι ένα μήνυμα προς τους Ευρωπαίους για να συμπληρώσουν την πολιτική τους. Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει όλα τα βάρη. Χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα».

Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να στηριχθούν οικονομικά από την ελληνική κυβέρνηση, οι τοπικές κοινωνίες που δέχονται τέτοια πίεση. Είναι δικαιολογημένα ανήσυχοι οι άνθρωποι. Από κει και πέρα, νομίζω ότι 10-20 άνθρωποι που εμποδίζουν ανθρώπους και πούλμαν να φτάσουν στους προορισμούς τους, διεκδικώντας 2-3 λεπτά δημοσιότητας, δεν εκφράζουν την ελληνική κοινή γνώμη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σίμος Κεδίκογλου στο Sputnik: Ελλάδα και Ρωσία ιδανικοί εταίροι σε μια σειρά από ζητήματα

Τραπεζικές πηγές για έφοδο Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες: «Δεν ήταν οικονομολόγοι»

Tags:
Ρωσία, επενδύσεις, Νίκος Δένδιας, Γιώργος Κύρτσος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK