13:31 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος απέστειλε σήμερα στα κόμματα το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση για την ψήφο των αποδήμων.

Το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση για την ψήφο των αποδήμων έλαβαν σήμερα από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο τα κόμματα.

Στα συγκεκριμένα έγγραφα περιλαμβάνονται και τα σημεία που συμφωνήθηκαν στις τρεις συνεδριάσεις της Διακομματικής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται πως βάσει του σχεδίου νόμου που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα διευκολύνεται η ψήφος σε εθνικές εκλογές, σε ευρωεκλογές και σε δημοψηφίσματα από τον τόπο διαμονής όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα των εκλογών βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά εκτός Ελλάδας.

Με το σχέδιο νόμου, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, διευκολύνεται η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις εθνικές εκλογές, στις ευρωεκλογές και σε δημοψηφίσματα από τον τόπο διαμονής όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα της εκλογής βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά εκτός Ελλάδας.

Η ψηφοφορία θα διεξάγεται συγκεκριμένη ημέρα που ορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα, από την Τετάρτη έως το Σάββατο, παραμονή των εκλογών, ωστόσο, η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνονται την ίδια ώρα με την ελληνική Επικράτεια.

Προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές είναι η διαμονή για συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής Επικράτειας τα τελευταία 35 χρόνια και η ύπαρξη ελληνικού ΑΦΜ των εκλογέων ή των συζύγων τους.

Αν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού μέσω ειδικής εφαρμογής που θα δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο αιτών, πέρα από τα στοιχεία του, θα πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν τη διετή παρουσία στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία.

Τέτοια είναι βεβαιώσεις φοίτησης από ελληνικό σχολείο ανεξαρτήτου βαθμίδας ή πανεπιστήμιο, καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ή εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται αυτοπροσώπως σε ειδικά εκλογικά κέντρα του εξωτερικού όπως πρεσβείες, προξενεία, ανεξάρτητα γραφεία Ιερών Ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.

Στο  κάθε εκλογικό τμήμα ο αριθμός των εκλογέων κυμαίνεται από 40 έως 600 και η ψηφοφορία διενεργείται παρουσία εφορευτικής επιτροπής, που αποτελείται από τον δικαστικό αντιπρόσωπο (διπλωματικός ακόλουθος ή διοικητικός υπάλληλος των οικείων πρεσβειών, και από τρεις ψηφοφόρους.

Στην περίπτωση βουλευτικών εκλογών οι εκλογείς του εξωτερικού επιλέγουν μεταξύ των ψηφοδελτίων Επικρατείας των κομμάτων ενώ χρησιμοποιούνται τα ίδια ψηφοδέλτια που χρησιμοποιούνται και στην Ελλάδα και για τις ευρωεκλογές (με δικαίωμα σταυρού) αλλά και για τα δημοψηφίσματα.

Ο εφοδιασμός των διπλωματικών αρχών με τον αναγκαίο αριθμό ψηφοδελτίων γίνεται με μέριμνα των κομμάτων, τουλάχιστον δέκα ημέρες, πριν από την ψηφοφορία.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, γίνεται η αρίθμηση των φακέλων στην κάλπη χωρίς να ανοιχτούν.

Στη συνέχεια αποστέλλονται αεροπορικώς στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή Εκλογέων Εξωτερικού, που εδρεύει στο Εφετείο Αθηνών για την καταμέτρηση.

Tags:
πολιτικά κόμματα, βουλευτικές εκλογές, εκλογικός νόμος, εκλογές, ψήφος ομογενών, ψήφος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK