12:04 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε για το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού αλλά και για τη στάση της Τουρκίας.

Για τα δύο βασικά «συστατικά» προς ανακούφιση της χώρας από το μεταναστευτικό μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η Τουρκία αφενός θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

«Ζητάμε από τους Τούρκους να είναι εξαιρετικά σοβαροί σε αυτό και να μην επιτρέπουν, για να μην πω ενθαρρύνουν, να συμβαίνει αυτό που συμβαίνει»,

Παράλληλα, τόνισε πως οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει εξίσου να επωμιστούν τα βάρη που τους αναλογούν στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να επιτρέψει το έδαφός της να γίνεται χώρος λαθρομετανάστευσης ή παράνομης μετανάστευσης. Το μόνο το οποίο δικαιολογείται είναι η προστασία των προσφύγων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως προς τον τρόπο που γίνεται αντιληπτό το προσφυγικό ως ζήτημα από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη ο κ. Δένδιας τόνισε πως  οι χώρες που δεν δέχονται να επωμιστούν το βάρος δεν είναι σωστό να επωφελούνται απ' το κοινό ταμείο.

Ελλάδα και προσφυγικό

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια της Ελλάδας να φέρει το το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το προσφυγικό ζήτημα και επισήμανε πως έχει ήδη βελτιωθεί η προστασία των συνόρων.

«Επίσης, θα βελτιώσουμε και το συνολικό σύστημα διαχείρισης των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών και τις επιστροφές. Δηλαδή, αυτοί που δεν δικαιούνται την προστασία που το διεθνές δίκαιο επιβάλλει, να γυρνάνε στις εστίες τους, με αξιοπρέπεια, με σεβασμό των δικαιωμάτων τους, αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να είναι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Όπως, επίσης, πρέπει να βελτιώσουμε και τις διαδικασίες που έχουμε να κάνουμε για το άσυλο», σημείωσε ο υπουργός.

Ξεκαθάρισε δε πως επιχειρείται σε επίπεδο υπουργών να ομογενοιοποιηθούν οι διαδικασίες παροχής ασύλου στην Ευρώπη.

«Δεν μπορεί η Ευρώπη να έχει ένα ενιαίο πρόβλημα και 15 διαφορετικές λύσεις και διαδικασίες», ανέφερε σχετικά.

Η στάση απέναντι στην Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην Τουρκία και τη στάση της το τελευταίο διάστημα σημειώνοντας πως η Ελλάδα ακολουθεί την σύγχρονη ευρωπαϊκή τακτική απέναντί της.

«Δεν έχουμε μία πολιτική αντίδρασης στο τι κάνει ο άλλος, έχουμε τη δική μας πολιτική. Επίσης, πιστεύουμε ότι πάντα πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, ανεξαρτήτως των προβλημάτων. Δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και δεν σημαίνει ότι απεμπολούμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Εμείς δεν βλέπουμε την Τουρκία ως ένας αδύναμος συνομιλητής, εμείς βλέπουμε την Τουρκία στα ίσα», δήλωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι εύχεται η Τουρκία να ακολουθήσει ευρωπαϊκή πολιτική, πολιτική σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πέρα από γείτονας να γίνει στενός εταίρος και φίλος της Ελλάδας.

«Αυτή είναι μία προσπάθεια μακρού χρόνου και μακράς πνοής. Όμως, δεν θα παραιτηθούμε απ' την προσπάθεια, αλλά δεν θα παραιτηθούμε και απ' την προστασία των δικαιωμάτων μας», υπογράμμισε

Τέλος, έκανε σαφές πως η κυβέρνηση επιδιώκει εθνική συνεννόηση, ειδικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Tags:
Ελλάδα, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Προσφυγικό, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK