15:44 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε συμφωνία για μια σειρά από ζητήματα κατέληξε η συνάντηση που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Η συμφωνία για διεύρυνση των σχέσεων και εμβάθυνση της συνεργασίας για μια σειρά από τομείς περιλαμβάνεται στην κοινή διακήρυξη Ελλάδας - Κίνας που υπεγράφη, μετά και στη συνάντηση που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ert.gr και σε ό,τι αφορά τα βασικά σημεία της κοινής διακήρυξης μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδα και Κίνα συμφώνησαν τα εξής:

 • Στη θέση ότι οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων 47 χρόνια πριν, ενώ δίδεται έμφαση στην εμβάθυνση των σχέσεων που θα ευνοήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας, καθώς και την προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης και ευημερίας.
 • Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι στενές επαφές μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών διαδραματίζουν ένα σημαντικό καθοδηγητικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και δεσμεύθηκαν να εμβαθύνουν και να ενισχύσουν την συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό, τα υπουργεία Εξωτερικών των δυο χωρών θα ενισχύσουν περαιτέρω τις μεταξύ τους πολιτικές διαβουλεύσεις.
 • Ακόμη, Ελλάδα και Κίνα επαναβεβαίωσαν το σεβασμό τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα αμφότερων, καθώς και την αμοιβαία κατανόηση και στήριξη για θέματα που αφορούν θεμελιώδη συμφέροντα και βασικές ανησυχίες εκάστου μέρους. Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνα αναγνώρισε τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
 • Επιπλέον, η Κίνα επανέλαβε την υποστήριξή της στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της συνεργασίας ΕΕ - Κίνας.
 • Οι δυο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην πολυμέρεια και σε ένα διεθνές σύστημα βασισμένο στο διεθνές δίκαιο, με τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα του. Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου και επαναβεβαίωσαν τον σεβασμό τους στα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα των διεθνών σχέσεων. 
 • Σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη θαλάσσια ανάπτυξη, Ελλάδα και Κίνα δηλώνουν πρόθυμες να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις συνεργασίες στο θαλάσσιο τομέα και να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
 • Ελλάδα και Κίνα συμφώνησαν να προάγουν την εξωστρέφεια με σκοπό την οικοδόμηση μια ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας και να αντιταχθούν σε κάθε είδους προστατευτισμό, αλλά και να στηρίξουν από κοινού ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα με επίκεντρό του τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
 • Επίσης, οι δύο χώρες συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού με στόχο την προαγωγή και την εμβάθυνση της συνολικής στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ - Κίνας, καθώς και τη σφυρηλάτηση συνεργειών για την ειρήνη, την ανάπτυξη, τη μεταρρύθμιση και τον πολιτισμό. 
 • Παράλληλα, η Ελλάδα και η Κίνα συμφώνησαν να εφαρμόσουν το Μνημόνιο Κατανόησης για τη Συνεργασία στο πλαίσιο της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού και της Πρωτοβουλίας του Θαλασσίου Δρόμου του Μεταξιού του 21ου αιώνα, μέσω συνεργατικών έργων, όπως στο Λιμένα Πειραιώς, και μέσα από την υλοποίηση του Πλαισίου Συνεργασίας 2020-2022 σε καίριους τομείς. Επίσης, οι δύο πλευρές θα ενδυναμώσουν την τελωνειακή συνεργασία σε θέματα εμπορικής διευκόλυνσης και ασφάλειας, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Σινο-Ευρωπαϊκής Χερσαίας και Θαλάσσιας Ταχείας Γραμμής.
 • Ακόμη, η Κίνα καλωσορίζει την απόφαση της Ελλάδας να ιδρύσει Γενικό Προξενείο στο Τσενγκτού της Περιφέρειας Σετσουάν. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν ευρωπαϊκές και κινεζικές αεροπορικές εταιρείες για την έναρξη περισσότερων αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.
 • Οι δύο χώρες δεσμεύονται, ακόμη, να καταβάλλουν προσπάθειες για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, ακολουθώντας τους δικούς τους νόμους και κανονισμούς, τις διεθνείς υποχρεώσεις τους και τις ποικίλες συμφωνίες μεταξύ Κίνας και ΕΕ.
 • Οι δύο πλευρές επιθυμούν να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία σε τομείς γύρω από την αγροτική πολιτική, στον τομέα της επιστήμης, της τεχνολογικής καινοτομίας και ανταλλαγής προσωπικού, στον τομέα του χωροταξικού σχεδιασμού, της προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, της αρχαιολογίας, της τέχνης, της εκπαίδευσης και του τουρισμού.
 • Άλλωστε, οι δύο χώρες συμφώνησαν να βελτιώσουν τις επαφές μεταξύ των λαών τους σε μη κυβερνητικό επίπεδο και είναι έτοιμες να εξετάσουν θετικά δραστηριότητες, όπως τη διοργάνωση Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού στην Ελλάδα και την Κίνα το 2021.

Παραδόθηκαν οι επιστολές για τη λειτουργία των δύο κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, παραδόθηκαν σήμερα στο Μαξίμου, στο πλαίσιο της τελετής για την υπογραφή 16 διακρατικών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Κίνας, οι επιστολές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα προς τις δύο κινεζικές τράπεζες (Industrial and Commercial Bank of China και Bank of China (Europe) Luxembourg) με τις οποίες παρέχεται η άδεια εγκατάστασης στην Ελλάδα.

Ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, είχε το Σάββατο συνάντηση με αντιπροσωπεία της Industrial and Commercial Bank of China. 

Η ΤτΕ έχει ενημερώσει την Industrial and Commercial Bank of China (Europe) S.A., με έδρα το Λουξεμβούργο, ότι μπορεί να εγκατασταθεί στην Ελλάδα με Γραφείο Αντιπροσωπείας.

Επίσης, η ΤτΕ ενημέρωσε πρόσφατα το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την εγκατάσταση στην Ελλάδα υποκαταστήματος της Bank of China (Europe) Luxembourg, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Αθήνα την 1η Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ: Τι προβλέπουν οι 16 συμφωνίες Ελλάδας – Κίνας

Tags:
Κυριάκος Μητσοτάκης, Σι Τζινπίνγκ, Ελλάδα, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK