14:01 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η απόφαση έλυσε και το φλέγον νομικό ζήτημα, εάν χρειάζεται ο προσβληθείς από ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα να επιδίδει κατά πρώτον εξώδικο στον εναγόμενο ζητώντας την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστην όπως επιβάλλεται στον έντυπο τύπο και στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

Αποζημίωση 2.000 ευρώ καλείται να καταβάλλει ο πρώην υπουργός Παύλος Πολάκης στη σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, η οποία ζητούσε ένα εκατομμύριο στην αγωγή της για εξύβριση.

Σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Νίκος Αγαπηνός που εκπροσώπησε την κ. Σταμάτη ο κ. Πολάκης θα πρέπει να καταβάλει και δικαστικά έξοδα 500 ευρώ.

Η δικαίωση ήταν ηθική, όπως αναγνωρίζει και η δικηγορική εταιρεία, σύμφωνα με την οποία το δικαστήριο αναγνώρισε ότι «προέκυψε σαφώς σκοπός εξύβρισης, αφού σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν οι εκφράσεις του και ο τρόπος διατύπωσής τους κατά το ύφος τους με την δημόσιο λόγο με τον οποίο πρέπει να εκφράζεται δημοσίως ένας πολιτικό. Αναγνωρίστηκε μάλιστα η παράνομη και υπαίτια προσβολή της προσωπικότητας της ενάγουσας ως προς την τιμή και υπόληψή της».

Αφορμή, σύμφωνα με το capital.gr, ήταν ο σχολιασμός του κ. Πολάκη στην κίνηση της Βίκυ Σταμάτη να υψώσει προς το δημοσιογράφους το μεσαίο της δάκτυλο, πριν από δύο χρόνια. Τότε ο κ. Πολάκης είχε γράψει στο focebook: «Όταν το φτωχό νυμφίδιο, αφού γίνει νεόπλουτο τσουλί, τα χάνει όλα και (ξανα)μπαίνει φυλακή, χαιρετάει όπως έμαθε να φέρεται προς τον "λαουτζίκο", όταν ήταν στο δεύτερο κλεψιμέικο στάδιο της ασήμαντης και άχρηστης ύπαρξης της».

Οι χαρακτηρισμοί Πολάκη

Ξεσπώντας σε βάρος της μετά την αγωγή ο κ. Πολάκης είχε αναφέρει σε νέα ανάρτηση: «Έχεις τόσο απύθμενο θράσος; Σου έχουν τελειώσει τα μαύρα χρήματα εντός Ελλάδας και δεν μπορείς να φέρεις από τα καβατζωμένα στο εξωτερικό (καθώς έχουμε ελέγξει τις διόδους) και ψάχνεις για νέα αρπαχτή; Μήπως νομίζεις ότι παίρνω κι εγώ μίζες σαν τον άνδρα σου τον Ακη και ζητάς τόσα;».

Σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία, η απόφαση έλυσε και το φλέγον νομικό ζήτημα, εάν χρειάζεται ο προσβληθείς από ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα να επιδίδει κατά πρώτον εξώδικο στον εναγόμενο ζητώντας την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστην όπως επιβάλλεται στον έντυπο τύπο και στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

Το Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι «δεν έχει ανάλογη εφαρμογή η ανωτέρω δικονομική πρόβλεψη όταν η προσβολή τελείται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης "facebook" καθότι ο σκοπός των αναρτήσεων του χρήστη δεν συνάδει με τον σκοπό των ενημερωτικών δημοσιεύσεων στον έντυπο τύπο και στις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές».

Tags:
αποζημίωση, αγωγή, Βίκυ Σταμάτη, Παύλος Πολάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK