02:20 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Όσα αναφέρει ο Τούρκος πρέσβης, αποτελούν μία επανάληψη του τουρκικού αφηγήματος για την τουρκική εισβολή όπως και των συνεχιζομένων τουρκικών παραβιάσεων στην Κύπρο και τις θαλάσσιες ζώνες της».

Με επιστολή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την οποία απαντά στα περί «εθνοκάθαρσης» των Τουρκοκυπρίων που διατύπωσε ο Τούρκος πρέσβης στον Οργανισμό, απαντά η Αθήνα.

Σύμφωνα με την επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον διεθνή οργανισμό Μαρίας Θεοφίλη, το Κυπριακό αποτελεί διεθνές πρόβλημα για το οποίο επιζητείται αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση με βάση το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καθορίζουν το πολιτικό πλαίσιο, και το κεκτημένο της Ε.Ε.

Η επιστολή με ημερομηνία 1η Νοεμβρίου, κυκλοφόρησε την Τρίτη ως επίσημο έγγραφο της Γ.Σ. του ΟΗΕ και σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, αποτελεί απάντηση επιστολής του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου, Πρέσβη Φεριντούν Σινιρλιόγλου, προς τον Πρόεδρο της 74ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, με αφορμή την ομιλία προς τη Γενική Συνέλευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην επιστολή της η κ. Θεοφίλη υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα συμμερίζεται πλήρως τις απόψεις που εξέφρασε στην απαντητική επιστολή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, στις 29 Οκτωβρίου» και σημειώνει πως «όσα αναφέρει ο Τούρκος πρέσβης, αποτελούν μία επανάληψη του τουρκικού αφηγήματος για την τουρκική εισβολή του 1974 και στρατιωτική κατοχή πλέον του 1/3 του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και των συνεχιζομένων τουρκικών παραβιάσεων στην Κύπρο και τις θαλάσσιες ζώνες της».

Κλείνοντας, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στην επιστολή αναφέρεται στην επικείμενη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, εκφράζοντας την ελπίδα ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα συμβάλουν στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων προσανατολισμένων προς αποτελέσματα, τα οποία θα οδηγήσουν σε διευθέτηση του κυπριακού, το συντομότερο δυνατό.

Tags:
Κυπριακή ΑΟΖ, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ΟΗΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK