07:11 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στις δραματικές ώρες του Ιουλίου του 2015 αναφέρθηκε σε ομιλία του College of Europe ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ως ισχυρό τεστ στη διάρκεια της θητείας του ανέφερε την ελληνική κρίση ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο τις κρίσιμες ώρες της 12ης Ιουλίου 2015.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «τη μοιραία νύχτα της 12ης Ιουλίου 2015, όταν η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Τσίπρας βρίσκονταν στο χείλος της αποχώρησης, στις τέσσερις το πρωί, έκλεισα την πόρτα και τους είπα “λυπάμαι, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να φύγετε από αυτό το δωμάτιο έως ότου συμφωνήσετε”.».

Τέσσερις ώρες αργότερα, συνεχίζει ο Τουσκ, «ανακοίνωσα τη συμφωνία μας» (aGreekment όπως λέει χαρακτηριστικά παραφράζοντας το agreement που σημαίνει συμφωνία στα αγγλικά).

​«Η Ευρωζώνη σώθηκε και σήμερα η Ελλάδα είναι μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες οικονομίες της Ένωσης», σημειώνει.

Μιλώντας στο College of Europe, ο Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε ότι ποτέ δεν έκανε τον ειδικό σε ζητήματα νομίσματος και τραπεζικά αλλά είδε την ελληνική κρίση σε πολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο παρά σε οικονομικό. Γι’ αυτό όπως είπε έκανε τα πάντα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος του Grexit.

«Ως τυπικός εκπρόσωπος της “σχολής του Βορρά”, πίστευα πάντα ότι δεν πρέπει να ξοδεύεις περισσότερα από αυτά που έχεις. Ωστόσο, παρά αυτή μου την πεποίθηση, προστάτευσα τους Έλληνες από τη γενικά σκληρή και, κάποιες φορές, ορθόδοξη προσέγγιση των Γερμανών και των Ολλανδών» υπογράμμισε.

Εξήγησε ότι αυτό το έκανε όχι γιατί πάντα αγαπούσε τον ελληνικό πολιτισμό. «Για την ακρίβεια βαθμολογώ τη μουσική του Μπαχ και τους πίνακες του Φερμίρ όσο και τα γλυπτά του Παρθενώνα» ανέφερε και συνέχισε ότι το έκανε γιατί «ήξερα πως η Ευρωζώνη μπορεί να κατέρρεε αν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές έκαναν ένα βήμα παραπάνω. Και αυτό σχεδόν συνέβη» αποκάλυψε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Τουσκ: Η Ρωσία δεν είναι στρατηγικός εταίρος, αλλά στρατηγικό πρόβλημα για την ΕΕ

Γιούνκερ: Μου τηλεφωνούσαν ηγέτες για να σταματήσω να ασχολούμαι με την Ελλάδα - Προσπάθησα για λύση

Tags:
Grexit, Ευρωζώνη, ελληνική κρίση, Άνγκελα Μέρκελ, Αλέξης Τσίπρας, Ντόναλντ Τουσκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK