01:23 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τάχθηκε υπέρ της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων και των Τιράνων, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις.

Η Ελλάδα επιθυμεί την ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο δείπνο του «Thessaloniki Summit», τονίζοντας ωστόσο ότι η πορεία των δύο κρατών προς την Ευρώπη περιλαμβάνει τομές.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα, υποστήριξε ότι «μπορεί να γίνει πραγματικότητα και η σημαία της Ευρώπης να κυματίσει κάποια στιγμή, τόσο στα Τίρανα όσο και στα Σκόπια».

Ως προϋπόθεση για την πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε., έθεσε την «απρόσκοπτη και αντικειμενική απογραφή του πληθυσμού, σεβόμενη το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και της ελληνικής μειονότητας».

«Με την υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας, αγαπητέ Ζόραν, είμαι ξεκάθαρος τα είπαμε και πριν, έχουμε χρέος να αμβλύνουμε τις πολλές αρνητικές συνέπειες μιας συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί, με ρεαλισμό και ωριμότητα» δήλωσε, χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, περιγράφοντας τις κατευθυντήριες γραμμές της Ελλάδας για τα Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός επεσήμανε τα εξής:

  • Διαρκής ενίσχυση των διμερών σχέσεων με όλες τις βαλκανικές χώρες.
  • Σταθερή υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων
  • Προώθηση διασυνδεσιμότητας σε μεταφορές, υποδομές, ενέργεια

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επιπλέον, στην οικονομική πορεία της Ελλάδας, στις συμφωνίες με την Κίνα που υπογράφηκαν κατά την επίσκεψη στην Κίνα, στις ενέργειες της κυβέρνησης για προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και στις αλλαγές στο φορολογικό.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία και στο σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων - με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου - αλλά και στις αλλαγές που θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην κοινωνική ασφάλιση.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στην απογοήτευση της Βόρειας Μακεδονίας, μετά το «όχι» από το Συμβούλιο της Ευρώπης στην ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Δήλωσε ωστόσο, αισιόδοξος για το θέμα, ενώ αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς η Ελλάδα είναι η δεύτερη σε επενδύσεις στην χώρα του.

Στην πρόοδο της συνεργασίας των χωρών στα Βαλκάνια μέσα από τις εμπορικές σχέσεις, αναφέρθηκε, τέλος, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλα όσα συζήτησαν Μητσοτάκης - Ζάεφ: Κριτική αλλά και... στήριξη της Αθήνας στα Σκόπια - Βίντεο

«Μ - Macedonia the Great»: Αυτό είναι το σήμα για τα προϊόντα της Μακεδονίας

Tags:
πρωθυπουργός, Βόρεια Μακεδονία, Σκόπια, Βουλγαρία, Μπόικο Μπορίσοφ, Ζόραν Ζάεφ, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK