16:38 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Δημοσίευμα των Financial Times για πρόβλεψη στον Ποινικό Κώδικα που σχετίζεται με το ξέπλυμα χρήματος, έχει προκαλέσει διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με διάταξη που προστέθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα και η οποία συνιστά «πισωγύρισμα στο ξέπλυμα χρήματος», σύμφωνα με τον τίτλο του άρθρου.

Η σχετική πρόβλεψη στον Ποινικό Κώδικα φαίνεται να «ανατρέπει τη δέσμευση της Ελλάδας σε διεθνή πρότυπα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος», αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα των FT.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η νέα διάταξη στον Ποινικό Κώδικα δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που είναι ύποπτοι για εγκληματική απάτη και ξέπλυμα χρήματος να ανακτούν περιουσιακά στοιχεία που είχαν παγώσει από το δικαστήριο εάν δεν δικαστούν εντός 18 μηνών. Όπως παρατηρεί η αρθρογράφος, στην Ελλάδα χρειάζονται συνήθως 3 με 5 χρόνια ώστε μια υπόθεση να φτάσει στο δικαστήριο.

Στο επίκεντρο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ το δημοσίευμα των Financial Times

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το δημοσίευμα των Financial Times.

Με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα τον οποίο κατηγόρησε ότι «πέρα από τις γελοίες δικαιολογίες» δεν είπε τίποτα «για την ταμπακιέρα».

«Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο οι τραπεζικοί λογαριασμοί όσων ελέγχονταν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποδεσμεύονταν μόνο εάν δικαιώνονταν τελεσίδικα, ενώ τώρα, πριν υπάρξει καν διερεύνηση του κατά πόσο εμπλέκονται όντως σε δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, θα μπορούν να παίρνουν πίσω τα χρήματά τους, ακόμα και αν εν συνεχεία καταδικαστούν», πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου κάλεσε τον κ. Πέτσα να απαντήσει εάν με την επίμαχη διάταξη ευνοεί υπόδικους τραπεζίτες, επιχειρηματίες και εφοπλιστές.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Φλώρινα, την Πέμπτη.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε λεπτομέρειες του δημοσιεύματος των FT σημειώνοντας ότι «δημιουργεί ένα στίγμα για την χώρα στο διεθνές επίπεδο».

Πέτσας για το δημοσίευμα των Financial Times: Έχουμε στείλει απαντητική επιστολή

Η κυβέρνηση έχει στείλει απαντητική επιστολή στους Financial Times για το επίμαχο δημοσίευμα, δήλωσε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η εφημερίδα δεν έλαβε υπόψη τη μεταβατική διάταξη για τις παρελθούσες υποθέσεις που δίνει περιθώριο 3 μηνών στον ανακριτή ή στο δικαστικό συμβούλιο ώστε να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει την έρευνα της υπόθεσης μέχρι 18 μήνες.

«Έχουμε στείλει απαντητική επιστολή για τις παρελθούσες υποθέσεις. Περιμένουμε σήμερα τη δημοσίευση της επιστολής», είπε ο κ. Πέτσας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επίμαχη διάταξη εναρμονίζει το Ποινικό με το Οικονομικό Δίκαιο με βάση και τη σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ψηφίστηκαν οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Πέτσας για ΣΥΡΙΖΑ: Αντί να απολογείται για τον Ποινικό Κώδικα παριστάνει τον Κήνσορα

ΣΥΡΙΖΑ: Δώρο στους τραπεζίτες οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Tags:
Ποινικός Κώδικας, διαφθορά, ξέπλυμα, ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Πέτσας, Νέα Δημοκρατία, Financial Times
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK