21:10 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Για τον αντικαπνιστικό νόμο και την απαγόρευση του τσιγάρου μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση του υπουργείου Υγείας που πραγματοποιείται το πρωί της Τρίτης.

«Η απαγόρευση του καπνίσματος αποτελεί τολμηρή πρωτοβουλία για την προστασία της δημοσίας υγείας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, σε εκδήλωση του υπ. Υγείας, το πρωί της Τρίτης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την έναρξη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου ως μια «εμβληματική κίνηση εκσυγχρονισμού, μια κίνηση εξευγενισμού της καθημερινότητας, αλλά και κίνηση αλληλοσεβασμού που δυναμώνει την κοινωνική συνοχή».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η απαγόρευση του τσιγάρου δεν είναι λεπτομέρεια και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία ότι "αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα"».

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τα παραδείγματα άλλων χωρών που εφάρμοσαν καθολική απαγόρευση του τσιγάρου σε εσωτερικούς χώρους, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπήρξε αναστάτωση στην αρχή, αλλά πλέον θεωρούν αυτονόητο την καθαρή ατμόσφαιρα γύρω τους.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε στατιστικά δεδομένα που δείχνουν ότι οι αριθμοί των καπνιστών στην Ελλάδα «παραμένουν συντριπτικοί», αλλά και σε στοιχεία που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει καμπάνια με σύνθημα «Η Υγεία μας Ενώνει» που θα δείχνει ένα νέο τρόπο ζωής με άκαπνους χώρους.

Αναφερθείς στους ελέγχους για την απαγόρευση του καπνίσματος, είπε ότι θα γίνονται από μικτά κλιμάκια με τη συνδρομή και της αστυνομίας.

Πρεμιέρα σήμερα για την πλήρη εφαρμογή του νόμου κατά του καπνίσματος

Υπενθυμίζεται ότι η πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου κάνει πρεμιέρα σήμερα, με την εκδήλωση στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» που διοργανώνει το υπ. Υγείας.

Ο αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει απαγόρευση του τσιγάρου σε όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς που συγκεντρώνονται παιδιά, όπως γήπεδα και παιδικές χαρές.

Ο νόμος προβλέπει αυστηρά πρόστιμα που ξεκινούν από 100 ευρώ και μπορεί να διπλασιαστούν αν είναι παρόντες ανήλικοι. Πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ προβλέπονται και για τους υπεύθυνους καταστημάτων. Πρόστιμα θα επιβάλλονται και για το κάπνισμα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε κλειστούς σταθμούς.

Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί και ο αριθμός 1142 για επώνυμες καταγγελίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντικαπνιστικός νόμος: Πρεμιέρα για την πλήρη εφαρμογή – Τσουχτερά πρόστιμα

Αντικαπνιστικός: Τι έδειξαν οι πρώτοι έλεγχοι - Αναλυτικά στοιχεία

Tags:
Υπουργείο Υγείας, Κάπνισμα, τσιγάρο, αντικαπνιστικός νόμος, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK