20:59 10 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι κατοχυρώνεται συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κατόπιν πρότασης της Νέας Δημοκρατίας.

Για συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με πρόταση της ΝΔ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κατοχυρώνουμε συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή το δίχτυ ασφαλείας για τους πιο αδύναμους» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πρόσθεσε, δε, ότι το ελληνικό κράτος πλέον θα μεριμνά βάσει Συντάγματος για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών.

Νωρίτερα, πηγές της ΝΔ ανέφεραν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μετά από χρόνια υποκρισίας και παλινωδιών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό κράτος με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μεριμνά βάσει Συντάγματος για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για «ιστορικό βήμα» τονίζοντας πως στο άρθρο 21, παράγραφος 1 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται στα κοινωνικά δικαιώματα, η ΝΔ προτείνει την προσθήκη «το κράτος μεριμνά για την διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Κατά τις πηγές της Πειραιώς, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σήμερα αφορά σε 240.000 νοικοκυριά και καλύπτει συνολικά 450.000 άτομα, εκ των οποίων οι 156.000 είναι άνεργοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καλύπτονται 20.000 μονογονεϊκές οικογένειες και πάνω από 56.000 νοικοκυριά με παιδιά. Από το σύνολο των οικογενειών, οι 236.000 έχουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ τα 130.000 έχουν μηδενικό εισόδημα, με τον μέσο όρο παροχής ανά νοικοκυριό να είναι 213 ευρώ μηνιαίως.

Οι σημερινές παροχές, όπως ανέφεραν οι πηγές της ΝΔ, έχουν ως εξής:

  • 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος
  • Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ενήλικα : 2.400 ευρώ
  • Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε μονογονεϊκή με ανήλικο τέκνο: 3.600 ευρώ
  • Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα: 4.800 ευρώ
  • Ετήσιο εγγυημένο ποσό για έναν ενήλικο με ένα επιπλέον ενήλικο μέλος: 3.600 ευρώ
  • Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ζευγάρι με ενήλικο μέλος: 4.800 ευρώ
Τέλος, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, στα επόμενα χρόνια, ο προϋπολογισμός για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, αντί των 760 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2019 και 670 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση για φέτος, καλύπτοντας 800.000 πολίτες.

«Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», κατέληξαν οι πηγές της ΝΔ.

​ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο Ζάγκρεμπ για το συνέδριο του ΕΛΚ ο Μητσοτάκης – Με ποιους θα συναντηθεί

Tags:
Συνταγματική Αναθεώρηση, Σύνταγμα, εισόδημα, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK