13:16 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αντιπαράθεση σημειώθηκε κατά τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στη Βουλή μεταξύ των εισηγητών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Τζαβάρα και Γιώργου Κατρούγκαλου, με αιχμή το άρθρο 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών.

Στο επίκεντρο αντιπαράθεσης των γενικών εισηγητών της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Τζαβάρα και Γιώργου Κατρούγκαλου, βρέθηκε το άρθρο 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο Κώστας Τζαβάρας απέρριψε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε πως η κατάργηση στην οποία συμφώνησαν τα κόμματα της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας που οδηγούσε στη παραγραφή αδικήματα υπουργών, λύνει πλήρως όλα τα εμπόδια.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος από την πλευρά του υποστήριξε ότι από την απόφαση που θα ληφθεί, θα φανεί «αν θα κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis».

Σύμφωνα με τον κ. Τζαβάρα, «αυτό που εισφέρει σήμερα το άρθρο 86 παρ 3 και συμφωνούν όλα τα κόμματα είναι η εξάλειψη του εμποδίου που δεν άφηνε τη βουλή να λειτουργήσει με ευθικρισία γιατί ερχόταν η σύντομη αποσβεστική προθεσμία. Καταργείται λοιπόν η άνετη χρονική δυνατότητα που είχε η Βουλή για να ζητήσει την άσκηση δίωξης των υπουργικών εγκλημάτων και ήταν το εμπόδιο».

Υπογράμμισε, δε, πως όλα τα κόμματα είναι απέναντι στη διαφθορά και τόνισε ότι «δεν υπάρχει ειδική ή προνομιακή μεταχείριση των υπουργών, γιατί ο ποινικός κώδικας δεν γνωρίζει διακρίσεις ανάμεσα σε εγκλήματα».

Είπε επίσης, απορρίπτοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ερμηνευτική δήλωση, πως «δεν υπάρχει αμιγής ποινική ευθύνη στους υπουργούς γιατί είναι αδύνατο να στεγανοποιηθεί από τη πολιτική δράση κάθε ποινική ευθύνη υπουργού ή πρωθυπουργού. Για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί στο να προστατευθεί ο υπουργός εφόσον ασκεί νόμιμα τα δικαιώματα του και συμπλήρωσε ότι το άρθρο 86 δεν καλύπτει σειρά αδικημάτων όπως η παθητική δωροδοκία και η δωροληψία.

«Και δεν υπάρχει νομικό ή συνταγματικό φύλο συκής που να μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από το επιχείρημα και να πείτε στον ελληνικό λαό ότι δεν θα κουκουλωθούν υποθέσεις» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «αυτά που γίνανε δεν πρέπει να κουκουλωθούν».

Στο ζήτημα έχει αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατήγγειλε ότι μεθοδεύεται παραγραφή στην υπόθεση Novartis, μέσα από τη μη ψήφιση της ερμηνευτικής δήλωσης για το άρθρο 86.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γεραπετρίτης: Θετική υπό όρους η ΝΔ στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία

Κριτική Φίλη: Άτολμη η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Tags:
Novartis, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Γιώργος Κατρούγκαλος, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, Συνταγματική Αναθεώρηση, αναθεώρηση Συντάγματος, αναθεώρηση, Βουλή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK