05:05 06 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής την τελική κυβερνητική πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Στην Ολομέλεια της Βουλής κοινοποιήθηκε το τελικό κείμενο για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, το οποίο παρουσιάστηκε την Πέμπτη από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η τελική κυβερνητική πρόταση, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά βελτιωτικών αλλαγών και η οποία θα κατατεθεί την προσεχή Τρίτη, αποσκοπεί – σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο – στη διευκόλυνση όλων των πολιτικών δυνάμεων.

«Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να δείξουμε ότι θέλουμε τη στήριξη αυτής της άλλης Ελλάδας, που ζει εκτός των συνόρων της χώρας. Και ένας τρόπος με ιδιαίτερη σημειολογική αλλά και πρακτική αξία, είναι να τους διευκολύνουμε στην άσκηση του δικαιώματος που έχουν να ψηφίζουν» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Και πρόσθεσε: «Το Σύνταγμα ρητώς αναγνωρίζει το δικαίωμα των εκτός επικρατείας Ελλήνων να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία και παραπέμπει σε νόμο, ο οποίος θα τους διευκολύνει για να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Νόμος, ο οποίος, για να ισχύσει, απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής. Σε εμάς ανήκει η ευθύνη να δημιουργήσουμε εκείνες τις συγκλίσεις ώστε να υπάρξει η πλειοψηφία των 200 εδρών για να περάσει από τη Βουλή ο νόμος».

Εξήγησε δε, ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει στο να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και το δικαίωμα αυτό θα έπρεπε να ασκείται μέσω της επιστολικής ψήφου.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «αυτή η θέση δεν θα συγκέντρωνε τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων που προβλέπει το Σύνταγμα».

«Δυστυχώς οι περιορισμοί που τέθηκαν από κόμματα δεν επιτρέπουν να κάνουν χρήση της ευεργετικής διάταξης όλοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Όσοι δεν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση του νόμου θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα, ερχόμενοι στην Ελλάδα και στις εκλογικές περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι» συμπλήρωσε.

«Σαφώς δεν είναι αυτό που επιδιώκαμε. Πρόκειται για μια συνθήκη συμβιβασμού, η οποία όμως επιτρέπει να κάνουμε ένα σημαντικότατο πρώτο βήμα» επανέλαβε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Η πρόταση της πλειοψηφίας

Απαραίτητες προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές, εκτός από την εγγραφή σε εκλογικό κατάλογο ελληνικού δήμου, είναι επίσης:

  • Διαμονή έως συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής.
  • Υποβολή φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος. Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη της ηλικίας και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α' βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, πρέπει απαραιτήτως να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η ειδική διαδικτυακή πύλη θα λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.

Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των παραπάνω κριτηρίων, είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (σ.σ. και συναινεί ο εκλογέας),  θα αντλούνται αυτεπάγγελτα άμεσα.

 

Αυτοπρόσωπη παρουσία

Την ίδια ώρα, η ψηφοφορία θα διεξάγεται με αυτοπρόσωπη παρουσία, ενώ εκλογικά τμήματα θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.

Η ψήφος θα είναι ισότιμη με το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (σ.σ. δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν.

Οι βουλευτές επικρατείας αυξάνονται σε 15 (σ.σ. από 12 προηγουμένως), ώστε τα κόμματα να διαθέτουν μεγαλύτερη ευχέρεια να εντάξουν υποψηφίους που θα προέρχονται από τον ελληνισμό της διασποράς.

Tags:
Κυβέρνηση, Νομοσχέδιο, ομογένεια, ομογενής, ψήφος ομογενών, ψήφος, Ολομέλεια, Βουλή, Τάκης Θεοδωρικάκος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK