09:32 04 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η ΝΔ κατέθεσε την οριστική διατύπωση για την αναθεώρηση του Συντάγματος σε ό,τι αφορά την Ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού. Δύο «αστερίσκους» βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας αλλαγές.

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατατέθηκε την Παρασκευή, από τη ΝΔ η οριστική διατύπωση της αναθεωρητέας διάταξης για την ψήφο των ομογενών.

Την πρόταση κατέθεσε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας. Η «γαλάζια» πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος θέτει τους βασικούς άξονες για την ψήφο των ομογενών, άξονες οι οποίοι θα εξειδικευθούν στη συνέχεια με το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ προτείνει στο άρθρο 54 του Συντάγματος να προστεθεί νέα, τέταρτη παράγραφος που θα αναφέρει τα εξής:

«Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την επικράτεια, όπως πραγματικός δεσμός με τη χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους Έλληνες. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την επικράτεια, δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια αλλά σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μια ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

Η πρόταση της ΝΔ επιτρέπει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα εξής:

  • Να ψηφιστεί από 200 βουλευτές ο νόμος που θα προβλέπει ότι τα ψηφοδέλτια επικρατείας θα μπορούν να έχουν και ομογενείς, συμπεριλαμβάνοντας έτσι στο εκλογικό σώμα και αποδήμους.
  • Να μπορούν τα κόμματα να έχουν εκπροσώπους των αποδήμων στα ψηφοδέλτια επικρατείας.
  • Να μπορεί να ψηφιστεί νόμος με σχετική πλειοψηφία ο οποίος θα ρυθμίζει το πού θα προσμετράται η ψήφος των ομογενών (στις περιφέρειες ή μόνο στο σύνολο).
  • Να μπορεί με νόμο που θα ψηφιστεί από 180 βουλευτές να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης περιφερειών αποδήμων στο εξωτερικό.

Αλλαγές ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, θέτει δύο ζητήματα όσον αφορά την επίμαχη οριστική διατύπωση.

«Έγιναν δεκτές ορισμένες παρατηρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η προσθήκη του πραγματικού δεσμού ως περιορισμού της ρύθμισης, ενώ έχει ομογενοποιηθεί η ορολογία, όπως επίσης είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ», παρατήρησε ο εισηγητής Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δύο θέματα που είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ρυθμιστεί:

«Θέλουμε να μην είναι στη διακριτική ευχέρεια του κοινού νομοθέτη, να αναγνωρίσει δικαίωμα του εκλέγεσθαι στους αποδήμους αλλά αυτό να είναι ουσιώδες στοιχείο της ρύθμισης και στο Σύνταγμα και ως νόμου», παρατήρησε.

Πρόσθεσε ότι στη διατύπωση της ΝΔ προβλέπονται τρεις διαφορετικές πλειοψηφίες για τον νόμο σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Δεν είναι λογικό για την ίδια συνταγματική ύλη, για τη ρύθμιση της ψήφου των αποδήμων, να έχουμε έως και απλή πλειοψηφία, από την πλειοψηφία των 200 ψήφων που είχε οριστεί στη διαδικασία της αναθεώρησης», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτή είναι η τελική πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Ψήφος αποδήμων: Την Τρίτη στη Βουλή το νομοσχέδιο – Τι προβλέπει

Tags:
Βουλή, Συνταγματική Αναθεώρηση, Σύνταγμα, ψήφος ομογενών, ψήφος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK