ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 71
Βρείτε μας

Τι ήταν αυτό που έφερε ξανά τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στο κατώφλι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών; Αναλυτές σχολιάζουν τις εξελίξεις.

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών βρέθηκε ξανά σήμερα το πρωί ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Εκεί έγινε δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όπου ακολούθησε συζήτηση, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων. 

Παρόντες ήταν οι συνεργάτες των δύο πλευρών.

Μετά τη λήξη της συνάντησης, ο Τζέφρι Πάιατ επισήμανε ότι μεταξύ άλλων συζήτησε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το Ουκρανικό, ενώ χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την απόφαση του Αρχιεπισκόπου για την αναγνώριση του Αυτοκεφάλου της ουκρανικής εκκλησίας. 

Την άποψη ότι ένα ευρύ γεωπολιτικό παιχνίδι βρίσκεται σε εξέλιξη, εκφράζει ο θεολόγος Νικόλαος Σαββόπουλος:

«Το παιχνίδι είναι ξεκάθαρα γεωπολιτικό. Το επόμενο στάδιο του εκκλησιαστικού παιχνιδιού θα κριθεί στα Ιεροσόλυμα. Μετά τη συνάντηση Πούτιν – Πατριάρχη Ιεροσολύμων ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ βγαίνει μπροστά γιατί αντιδρά όχι μόνο στη χθεσινή συνάντηση αλλά και στην προσέγγιση Ρωσίας και Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Αυτό συνέβη καθότι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ζήτησε πανορθόδοξη σύνοδο. Θα τον ακούσουν άραγε τα υπόλοιπα πατριαρχεία;. Μάλλον ο Αμερικανός πρέσβης δεν το θέλει αυτό», τονίζει στο Sputnik και προσθέτει:

«Ο Πάιατ συνεχίζει το παιχνίδι του, γιατί οι Αμερικανοί θέλουν οπωσδήποτε τον έλεγχο στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι αντιδρούν σε αυτό και από την πλευρά τους επιθυμούν την πανορθόδοξη σύνοδο για την πιθανότητα να καταφέρουν την ανάκληση του σχίσματος και φυσικά επειδή δεν επιθυμούν να ελέγχουν οι Αμερικανοί την Ουκρανία».

Υπανθυμίζεται ότι από την Μόσχα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ ‘, απάντησε πριν από λίγα 24ωρα στις πιέσεις του Πατριαρχείου και των ΗΠΑ για αναγνώριση της σχισματικής ουκρανικής εκκλησίας πηγαίνοντας στο επόμενο στάδιο, καλώντας τους αρχηγούς των Ορθοδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών σε όλο τον κόσμο να συγκεντρωθούν στο Αμμάν για να συζητήσουν το πρόβλημα της διατήρησης της πανορθόδοξης ενότητας.

Μια παρόμοια άποψη εκφράζει και ο αναλυτής Αντώνης Μποσνακούδης:

 «Είναι γνωστή η ενασχόληση του Αμερικανού Πρέσβη με τη θρησκεία και φαίνεται διαρκώς η προσπάθειά του να ελέγξει μέσω αυτής. Ήταν μεγάλο το διάστημα προετοιμασίας και πιέσεων προς την ελληνική εκκλησία για την αναγνώριση της ουκρανικής αυτοκεφαλίας. Ήταν πολύ συχνές οι συναντήσεις του καθώς και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων με την Εκκλησία της Ελλάδος», επισημαίνει στο Sputnik.

Ο αναλυτής έχει εξηγήσει εκτεταμένα την προσπάθεια του Τ. Πάιατ να ελέγξει την Αλεξανδρούπολη και να χτυπήσει την ελληνορωσική συνεργασία.

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε ότι παρέδωσε στον Ιερώνυμο μια επιστολή από τον πρέσβη Σαμ Μπράουνσμπακ, υπεύθυνο για τις θρησκευτικές ελευθερίες, στο οποίο εκφράζεται ο σεβασμός του για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου, ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη σοφία με την οποία κινήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος».

Ερωτηθείς σχετικά με την πρωτοβουλία του πατριάρχη Θεόφιλου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισήμανε:

 «Δεν μπορεί ο καθένας να καλεί πανορθόδοξη σύνοδο. Είναι το προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας καλέσει, δεν θα πούμε όχι, αν οποιοσδήποτε άλλος υπεύθυνος κάποιας Εκκλησίας μας καλέσει, εγώ θα πω όχι».

Είχε προηγηθεί πριν από λίγες μέρες η διημερίδα με θέμα «Η Θρησκεία στον Σύγχρονο Κόσμο: Προκλήσεις και Προοπτικές για τον Διάλογο και την Ειρήνη», όπου εκεί ο Αμερικανός πρέσβης παραχώρησε ομιλία με τίτλο «Ο ρόλος των ΗΠΑ ως θεματοφύλακας της ελευθερίας» ρίχνοντας μια πληθώρα λάσπης απέναντι στη Ρωσία, ισχυριζόμενος ότι χρησιμοποιεί τη θρησκεία για να υπονομεύσει τη δημοκρατία.

Αντίθετα, όπως είπε, στις ΗΠΑ η θρησκευτική ελευθερία είναι θεμελιώδης αξία, υπάρχει «βαθύς σεβασμός για την Ελληνική Ορθόδοξη Θρησκεία» και «πιστεύουμε στην ‘καθαρή’ σχέση μεταξύ όλων των θρησκειών».

Ωστόσο, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα έθιξε και το ζήτημα της ορθόδοξης εκκλησίας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούσαν τη σχισματική «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας.  

«Πολύ περισσότερο δεν έχουν κανένα νόημα οι έξωθεν συμβουλές σχετικά με την κατάσταση στον ορθόδοξο κόσμο, ειδικά από τις χώρες εκτός αυτού» τονίστηκε, χαρακτηριστικά, στη σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ρωσικό ΥΠΕΞ για Πάιατ: Οι ΗΠΑ έχουν παίξει πολλές φορές το χαρτί της θρησκείας

Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα: Απροκάλυπτες παρεμβάσεις των ΗΠΑ σε εκκλησιαστικά ζητήματα

Tags:
αυτοκεφαλία, Εκκλησία, ουκρανική εκκλησία, σχισματική εκκλησία, Τζέφρι Πάιατ, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK