00:06 09 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Κορυφώνεται, το βράδυ της Δευτέρας, η διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος, με την ψηφοφορία, της οποίας θα προηγηθεί η τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών.

Αύριο, θα κληθούν στην Ολομέλεια οι 300 βουλευτές να ψηφίσουν τον νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας, μετά από έντονους διαξιφισμούς, από τους οποίους συνοδεύτηκε η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή

Της ψηφοφορίας θα προηγηθούν οι ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρχηγών των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα βασικά σημεία, τα θέματα που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κατοχύρωση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και η ποινική ευθύνη υπουργών με την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας.

Να σημειωθεί ότι όσες αναθεωρητέες διατάξεις είχαν λάβει από τη προτείνουσα Βουλή 151 ψήφους, στην παρούσα αναθεωρητική Βουλή χρειάζονται 180 ψήφους, προκειμένου να κριθούν αναθεωρητέες.

Όσο για το ποιες συνταγματικές αλλαγές θα εγκριθούν, δεν φαίνεται να ξεπερνούν τις εννέα.

Συγκλίσεις και αποκλίσεις

Την προηγούμενη εβδομάδα, στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, βρέθηκε κοινός τόπος για ορισμένες διατάξεις, ενώ άλλες συνεχίζουν να αποτελούν σημεία διαφωνίας. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ιδού πού υπάρχουν συγκλίσεις και πού εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλίσεις:

  • Άρθρο 32 παρ. 4 και 5: Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής.

Η διάταξη έχει ευρύτατη αποδοχή, με όλα τα κόμματα - πλην του ΚΚΕ - να συμφωνούν. Στην προτείνουσα Βουλή η διάταξη είχε συγκεντρώσει 224 ψήφους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει την πρόταση.

  • Άρθρο 86 παρ. 3: Κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας ώστε ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν από μέλη της κυβέρνησης να εξισωθεί με ό,τι ισχύει στον ποινικό κώδικα για τους πολίτες.

Η διάταξη είχε λάβει 225 ψήφους και υπάρχει ευρύτατη συναίνεση.

  • Άρθρο 86: Προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης που να έχει αναδρομική ισχύ και να εξαιρεί το αδίκημα της δωροδοκίας.

Είναι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και είχε λάβει 179 ψήφους στην προτείνουσα Βουλή, με την κυβερνητική πλειοψηφία να απορρίπτει κατηγορηματικά.

  • Άρθρο 62: Περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής.

Η διάταξη ψηφίστηκε από 237 βουλευτές, καθώς και στην παρούσα Βουλή υπάρχει ευρύτατη αποδοχή.

  • Άρθρο 68 παρ. 2: Δικαίωμα στη κοινοβουλευτική μειοψηφία να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή με την υπογραφή 10 βουλευτών.

Υπάρχει σύμπνοια των κομμάτων, με την κυβερνητική πλειοψηφία να προτείνει τη συγκρότηση δύο Εξεταστικών Επιτροπών ανά κοινοβουλευτική περίοδο.

Η αναθεωρητέα διάταξη είχε λάβει 247 ψήφους.

  • Άρθρο 101: Εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων αντί 4/5 που ισχύει σήμερα.

Η διάταξη είχε εξασφαλίσει 232 και υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των κομμάτων.

Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω διατάξεις πρέπει να ψηφιστούν από 151 βουλευτές.

Εν τω μεταξύ, 180 ψήφους χρειάζονται:

  • Άρθρο 54: Διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού
  • Άρθρο 21 παρ 1: Προσθήκη εδαφίου για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (είναι πρόταση της ΝΔ που διαφαίνεται ότι θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία).
Tags:
Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Συνταγματική Αναθεώρηση, Βουλή, Σύνταγμα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK