05:22 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία έδειξε ευελιξία σε ό,τι αφορά την ψήφο των αποδήμων και, σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι η νέα συνταγματική πρόβλεψη δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητεί ένα πρόσωπο ευρείας συναίνεσης.

«Τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτουμε εμείς σήμερα, τις απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λαμβάνοντας τον λόγο μετά από τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το Σύνταγμα του 2019, το οποίο υιοθετείται, είναι προϊόν συναινετικής διαδικασίας και χαρακτήρισε «εκτός κλίματος της ευρύτερης συζήτησης» τον τόνο του κ. Τσίπρα.

Όπως είπε, η διαδικασία της αναθεώρησης ξεκίνησε «στον φυσικό της χώρο, τη Βουλή, και όχι σε κομματικές φιέστες στο προαύλιό της», ενώ τόνισε ότι «οι κανόνες επέστρεψαν».

«Στην προηγούμενη βουλή η ευρεία και γενναία πρότασή μας προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και την οριζόντια προστασία του περιβάλλοντος, που αρνηθήκατε κ. Τσίπρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι «από τις 154 προτάσεις σας για την αναθεώρηση, στην σημερινή βουλή ήρθαν μόνο 40. Και λέτε τώρα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, για την αναθεώρηση που οι ίδιοι περιορίσατε, να την χαρακτηρίσετε τζούφια».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική τομή την κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, εκτιμώντας ότι πρόκειται για δέσμευση ότι το κράτος θα μεριμνά για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών, είπε πως «ας χειροκροτήσουμε επιτέλους που αλλάζει με ευρεία πλειοψηφία».

«Ευέλικτοι στην ψήφο των αποδήμων»

Αναφερόμενος στην ψήφο των αποδήμων, είπε ότι «αν και εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφίζουν χωρίς προϋποθέσεις, ακόμα και με επιστολή ψήφο, φανήκαμε ευέλικτοι», προσθέτοντας ότι «η πατρίδα έχει ανάγκη όσο ποτέ, τον παγκόσμιο ελληνισμό».

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στη διάταξη για τη συγκρότηση ανεξάρτητων αρχών αναγκαία πλειοψηφία, εκτιμώντας ότι διευκολύνει τη δράση τους.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι δεν αναθεωρείται η διάταξη η οποία καθορίζει τον τρόπο που εκλέγεται ο ΠτΔ από τη Βουλή, αλλά η πρόταση της ΝΔ είναι στην κατεύθυνση αναζήτησης συνθέσεων και καταλήγει στην απλή πλειοψηφία.

Είπε επιπλέον ότι η λύση που προτείνει η ΝΔ, είναι η μόνη η οποία απεμπλέκει τη λειτουργία της βουλής από την εκλογή ΠτΔ.

Σημείωσε επίσης ότι μπορεί να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για το κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλέγεται απευθείας από τον λαό, ωστόσο η ΝΔ δεν πρόκρινε αυτή τη συζήτηση μετά την «τραυματική» όπως είπε εμπειρία του 2015.

Επεσήμανε, δε, ότι η νέα συνταγματική πρόβλεψη δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητεί ένα πρόσωπο ευρείας συναίνεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσίπρας για Αναθεώρηση Συντάγματος: Συρραφή ανερμάτιστων διατάξεων η πρόταση της ΝΔ

Η Βουλή ψηφίζει για τη Συνταγματική Αναθεώρηση - Πού υπάρχουν συγκλίσεις και αποκλίσεις

Tags:
ψήφος, ψήφος ομογενών, προεδρική εκλογή, Κυριάκος Μητσοτάκης, Βουλή, Συνταγματική Αναθεώρηση, αναθεώρηση Συντάγματος, αναθεώρηση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK