06:43 08 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στη Ιταλία μεταβαίνει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη σε εφημερίδα του ιταλικού Τύπου.

Για το προσφυγικό, τη στάση της Ευρώπης σε αυτό αλλά και τη πορεία της ελληνικής οικονομίας και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης πάνω σε αυτή, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ιταλική Corriere della Sera.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα μεταβαίνει στη Ρώμη όπου στις 14.30 (ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

«Έχουμε αφήσει πίσω την κρίση»

Μιλώντας για τη στάση των επενδυτών απέναντι στη χώρα μας ο κ. Μητσοτάκης κάνει σαφές πως πλέον επενδυτές δεν εντοπίζουν πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα,

«Διαμορφώνεται μια ξεκάθαρη τάση: οι επενδυτές πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πια πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα και ότι έχουμε αφήσει πίσω μας την κρίση», αναφέρει χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τις χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Ο ίδιος επισημαίνει πως η κυβέρνηση θέλει να πετύχει ένα πολιτικό, οικονομικό και θεσμικό άλμα προς τα εμπρός, μιλώντας για την ανεξάρτητη υπηρεσία για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

 «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να αφήσει οριστικά πίσω της η Ελλάδα την εποχή της κρίσης και να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη για όλους, η οποία θα αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Ήμασταν ξεκάθαροι όταν παρουσιάζαμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα: θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους, να ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και να καταστήσουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό τόσο για τα ξένα όσο και για τα εγχώρια κεφάλαια» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Μείωση φόρων και στήριξη αδυνάτων

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται ακόμα στον προϋπολογισμό του 2020 και στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, αλλά και του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.

«Επιπλέον, ιδρύεται ο θεσμός του "διαμένοντος μη κατοίκου", διεθνώς γνωστός ως καθεστώς non-dom για τους αλλοδαπούς που θέλουν να κάνουν την Ελλάδα φορολογική τους κατοικία, ενώ το σχέδιό μας καθιστά πιο ελκυστικές από φορολογική σκοπιά τις επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D)», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Αναφέρεται ακόμη στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% ή και στο 2%, ώστε να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για περαιτέρω μείωση των φόρων ή αύξηση δαπανών για θέματα όπως η καταπολέμηση της φτώχειας.

 «Το 3,5 % του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει σήμερα κανένα νόημα» δηλώνει και εξηγεί: «Καταρχάς, η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους είναι εντελώς διαφορετική σήμερα, καθώς έχουμε πολύ χαμηλότερα επιτόκια και πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με παλαιότερα, όταν ο στόχος αυτός είχε συμφωνηθεί (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ). Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη, ένας πολιτικός λόγος: Ο στόχος αυτός είχε τεθεί, επειδή δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αντιθέτως, υπάρχει σήμερα ευρεία εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος ότι θα γυρίσουμε πίσω στην περίοδο της δημοσιονομικής χαλαρότητας».

Η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της στο προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός μίλησε, μεταξύ άλλων, και για τη στάση της Ευρώπης στο προσφυγικό και την κάλεσε  «να σταματήσει να κρύβει το κεφάλι της στην άμμο», υποκρινόμενη πως πρόκειται αποκλειστικά για πρόβλημα των χωρών πρώτης υποδοχής.

Ζητά ακόμη να αναθεωρηθεί το σύστημα του Δουβλίνου ώστε να διασφαλιστεί ο επιμερισμός των βαρών, ειδικά σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση αιτήσεων για άσυλο.

«Εάν έχουμε ενιαίους κανόνες παντού, δεν υπάρχει λόγος οι αιτήσεις να εξετάζονται μόνο στην Ελλάδα ή στην Ιταλία», σημειώνει.

Καλεί ακόμα για ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με μία ισχυρότερη Frontex αλλά και καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτιών των μετακινήσεων πληθυσμών.

«Κάθε κατάσταση πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα αλλά η δική μου δουλειά είναι να το θέσω υπό έλεγχο» τονίζει ο πρωθυπουργός για το προσφυγικό ζήτημα.
Tags:
οικονομία, Προσφυγικό, μεταναστευτικό, Ελλάδα, Ιταλία, Συνέντευξη, πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK