05:26 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ενεργειακός τομέας και μεταναστευτικό συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ιταλόυ ομόλογού του Τζουζέπε Κόντε.

Σε υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας  στον ενεργειακό τομέα προχώρησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Σε αυτήν αποτυπώνεται η παρουσία της ιταλικής Snam (κύριου εταίρου της κοινοπραξίας SENFLUGA) ως μετόχου πλειοψηφίας του ΔΕΣΦΑ, η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης Ελλάδας-Ιταλίας καθώς και η συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Ιταλίας (ΑΔΜΗΕ και Terna αντίστοιχα) για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή της Μεσογείου με υλοποίηση πολιτικών των Εθνικών Σχεδίων για Ενέργεια και Κλίμα, αναβάθμιση της υφιστάμενης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-ιταλίας και προώθηση μέτρων για την εναρμόνιση της θεμελιώδους αρχιτεκτονικής των αγορών ενέργειας των δύο κρατών.

Στα σχέδια που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, τη υποστήριξη της κατασκευής υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, η προώθηση υλοποίησης των έξυπνων δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και δημιουργία υποδομών ηλεκτροκίνησης.

Για το μεταναστευτικό, οι δύο ηγέτες αποδοκίμασαν την εργαλειοποίηση του ζητήματος προς εξυπηρέτηση ίδιων πολιτικών συμφερόντων και κατέληξαν ότι επιβάλλεται συντονισμός και προώθηση κοινών πολιτικών και λύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο ταξίδι του στην Ιταλία, τον πρωθυπουργό συνόδευσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνάντηση εφοπλιστών – Μητσοτάκη: Δώρισαν 10 ταχύπλοα στο Λιμενικό - Βίντεο

Συνάντηση Λαβρόφ - Σάλιβαν για τις σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ

Tags:
πρωθυπουργός, μεταναστευτικό, ενέργεια, Κυβέρνηση, συνάντηση, Τζουζέπε Κόντε, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK