05:23 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Φορολογικό νομοσχέδιο και Προϋπολογισμός 2020 απασχόλησαν κυρίως την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στάθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ό,τι είπαμε το κάνουμε» δήλωσε, υπενθυμίζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς όπως είπε μειώνονται αντί να αυξάνονται -όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια- οι φόροι εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο προβλέπεται η στήριξη της επιχειρηματικότητας προς όφελος εργαζομένων και πραγματικής οικονομίας ενώ δίνονται κίνητρα για δράσεις εταιρικής κοινωνική ευθύνης και παροχές σε είδος υπέρ των εργαζομένων.

Όπως ανέφερε, βασικός πυλώνας των διατάξεων του νομοσχεδίου είναι η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια επιβαρύνθηκαν σημαντικά, καθώς οι μισθωτοί και συνταξιούχοι της κατηγορίας εισοδήματος από 12 έως 18.000 ευρώ, θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ, ενώ ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει μείωση φόρου έως 1.300 ευρώ.

Μετοχές στους εργαζόμενους

Δύο παρεμβάσεις που θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους, είναι κατά τον κ. Πέτσα, τα φορολογικά κίνητρα προκειμένου να δίνονται από τις επιχειρήσεις μετοχές στους εργαζόμενους.

Επίσης, φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για παροχές σε είδος στους εργαζόμενους, όπως η χορήγηση καρτών μεταφοράς για τις αστικές μετακινήσεις. Χορηγείται, συγκεκριμένα στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, δαπάνης για κάρτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προσαυξημένης κατά 30%.

Ο προϋπολογισμός του 2020 δρομολογεί την επιστροφή στο μέλλον

Σύμφωνα με τον κύριο Πέτσα, ο προϋπολογισμός του 2020 δρομολογεί την επιστροφή στο μέλλον.

Όπως είπε, «σε μία χρονική περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα κάτω στο σύνολο της Ευρωζώνης, στην Ελλάδα αναθεωρείται προς τα πάνω: 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020».

Και, «όλα τα συστατικά της οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή η κατανάλωση, οι εξαγωγές και κυρίως οι επενδύσεις αυξάνονται σημαντικά. Είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός που όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, υλοποιεί τις πρώτες δεσμεύσεις μας και θα ακολουθήσουν και οι Προϋπολογισμοί των επόμενων ετών για να εφαρμοστούν στο ακέραιο όλα όσα είπαμε».

Επαναλαμβάνω, ότι είπαμε, το κάνουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξειδικεύοντας στη συνέχεια:

«Αναπτυξιακός και κοινωνικός ο Προϋπολογισμός του 2020»

Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του 2020, τον χαρακτήρισε ταυτόχρονα αναπτυξιακό και κοινωνικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΑΕΠ τις Ελλάδα επιστρέφει μετά από χρόνια κοντά στα 200 δις ευρώ. Αυξάνεται έτσι κατά 7 δισ. ευρώ περίπου, ή 1.600 ευρώ περίπου κατά νοικοκυριό.

Προβλέπει σημαντική αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης, από το 1,5% που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019, στο 2,8% και περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 14%, ή περίπου 100.000 λιγότεροι άνεργοι.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα μπαίνει τέλος στην πολιτική των υπερπλεονασμάτων, ενώ αναδιαρθρώνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Κόντε

Αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην επικείμενη ολοκλήρωση του TAP, καθώς και στην προοπτική του EastMed.

«Οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να εργαστούν για την υλοποίηση των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα, την αναβάθμιση της υφιστάμενης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Ιταλίας και την προώθηση μέτρων για την εναρμόνιση της θεμελιώδους αρχιτεκτονικής των αγορών ενέργειας των δυο κρατών» ανέφερε.

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για Αναθεώρηση του Συντάγματος

Εξάλλου, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια που δεν έφτασαν στην αναθεωρητική Βουλή προτάσεις της ΝΔ όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η απαγόρευση αναδρομικής φορολογίας, η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, η αποσύνδεση της επιλογής των ανωτάτων δικαστικών από την κυβέρνηση.

Εκτίμησε πάντως ότι το πρόσημο είναι θετικό, καθώς οι αλλαγές που έγιναν, όπως είπε, συνιστούν θεσμική αναβάθμιση, ενίσχυση της διαφάνειας και στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του να μην ψηφίσει κατοχύρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, να μην ψηφίσει τη διάταξη που στόχο έχει να καταστεί δυνατή η συνταγματική διασφάλιση της δυνατότητας των Ελλήνων εκλογέων που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώθηκε καθώς απορρίφθηκε από τις άλλες πτέρυγες της Βουλής, η δήθεν ερμηνευτική διάταξη στο άρθρο 86, το οποίο αλλάξαμε προχωρώντας στην κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας για την ευθύνη των Υπουργών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ποιοι φόροι μειώνονται - Πώς θα φορολογούνται επιχειρήσεις και πολίτες

Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για αδήλωτα Airbnb – Τι προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο

Tags:
Προϋπολογισμός, φορολογικό, Στέλιος Πέτσας, Κυβέρνηση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK