19:22 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (333)
0 11
Βρείτε μας

Άμεση ήταν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας, στον απόηχο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα να καλείται στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις.

Τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. 

Ακόμη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές και όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.

Επίσης, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας»

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε, νωρίτερα, ανακοίνωση για το θέμα, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών», ανέφερε η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Γεννηματά.

«Στα όρια της φαιδρότητας» 

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε ως τελείως αδόκιμη και εκτός κάθε λογικής τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, καταγγέλλοντας την απόπειρα ύπαρξης συζήτησης, με στόχο τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης», είπε συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των επαφών με τον Ολλανδό ομόλογό του. 

«Κατά συνέπεια, λοιπόν, νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας και θα ήθελα να σας πω ότι όσον αφορά τη Λιβύη, η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει Πρέσβη στη Λιβύη, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί», επεσήμανε ακόμη.

Η συμφωνία

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία, η οποία αφορά στα θαλάσσια σύνορα των χωρών, καθώς και σε ζητήματα ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), με έδρα την Τρίπολη, καθώς τα ανατολικά τμήματα της χώρας ελέγχονται από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ.

Οι αντιδράσεις της Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπερασπίστηκε τη συμφωνία, τονίζοντας ότι στόχος είναι η προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι «η συμφωνία καθιερώνει την κατάρτιση και την εκπαίδευση, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των στρατευμάτων μας».

Και συμπλήρωσε: «Θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε μια πολιτική λύση για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, σταθερής και ευημερούσας Λιβύη».

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (333)
Tags:
Νίκος Δένδιας, Λιβύη, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK