17:23 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (201)
0 0 0
Βρείτε μας

Στην αποχώρησή του από την τελετή εγκαινίων εγκατάστασης του αγωγού ΤΑΝΑΡ, στα Ύψαλα της Τουρκίας, μετά από τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου.

«Ήμουν ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΝΑΡ. Από τη στιγμή που ο κ. Ερντογάν έθεσε άλλα ζητήματα, προτίμησα να αποχωρήσω», σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, σε εκδήλωση για τα εγκαίνια εγκατάστασης του αγωγού ΤΑΝΑΡ, στα  Ύψαλα της Τουρκίας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι αποχώρησε αμέσως μόλις έγινε η δήλωση του κ. Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, τόνισε ότι «όσο η εκδήλωση έμεινε στο συγκεκριμένο θέμα, δεν υπήρχε κανένα θέμα».

«Μόλις, όμως, έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος οι οποίες ξέφυγαν από το αντικείμενο της παρουσίας μας εκεί, θεώρησα πως δεν είχε καμία σχέση με τα εγκαίνια του αγωγού και αποφάσισα να αποχωρήσω», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε, δε, πως, όταν ρωτήθηκε γιατί αποχωρεί, απάντησε ότι δεν μπορεί να παραμείνει.

Τι δήλωσε ο Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου αποχώρησε από την τελετή εγκαινίων εγκατάστασης του αγωγού ΤΑΝΑΡ, στα Ύψαλα, το απόγευμα του Σαββάτου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες θα πάει στη Βουλή και θα υλοποιηθεί. «Τώρα άρχισαν να απειλούν τη Λιβύη», τόνισε.

Επεσήμανε, δε, ότι τα τουρκικά πλοία «θα συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι «κάποιος προσπαθεί να τροφοδοτήσει την ένταση, αντί απλά να μοιραστεί τις πηγές υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο» και κάλεσε όλες τις πλευρές να μετατρέψουν τον τομέα της ενέργειας σε εργαλείο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης.

Τελεσίγραφο Αθήνας προς Λιβύη

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε στον πρέσβη της Λιβύης περιθώριο έως την Πέμπτη για να εξηγήσει τη συμφωνία της χώρας του με την Τουρκία σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες.

Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία που αφορά τα θαλάσσια σύνορα των χωρών, καθώς και ζητήματα ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας.

Η συμφωνία επετεύχθη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), με έδρα την Τρίπολη. Και αυτό διότι τα ανατολικά τμήματα της χώρας ελέγχονται από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ερντογάν: Τώρα απειλούν τη Λιβύη – Τα πλοία μας θα συνεχίσουν βρίσκονται στη Μεσόγειο

Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία από εκδήλωση με τον Ερντογάν

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (201)
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, γεωτρήσεις, Λιβύη, Τουρκία, Ερντογάν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Δημήτρης Οικονόμου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK