ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (201)
0 0 0
Βρείτε μας

Το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε με ανακοίνωσή του τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι τα τουρκικά πλοία «θα συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατεξοχήν παραβάτη του διεθνούς δικαίου χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την Τουρκία σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τις νέες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Καταδικάζουμε τις σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, «η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής».

​Όπως τονίζει το ΥΠΕΞ, η παραβατικότητα αυτή δείχνει περιφρόνηση στις αρχές της καλής γειτονίας, η οποία είναι ακρογωνιαίος λίθος της ειρηνικής συνύπαρξης, αλλά και προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Άγκυρας.

Το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει λυπηρό το γεγονός πως « ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας», αναφερόμενο στην τελετή εγκαινίων εγκαταστάσεων του αγωγού ΤΑΝΑΡ στα Ύψαλα.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών παρατηρεί ότι η αποχώρηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση «ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών».

Τέλος, το ΥΠΕΞ εύχεται η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι «ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της».

Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία από εκδήλωση με τον Ερντογάν - Τι δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου αποχώρησε από την τελετή εγκαινίων εγκατάστασης του αγωγού ΤΑΝΑΡ, στα Ύψαλα, το απόγευμα του Σαββάτου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες θα πάει στη Βουλή και θα υλοποιηθεί. «Τώρα άρχισαν να απειλούν τη Λιβύη», τόνισε.

Επεσήμανε, δε, ότι τα τουρκικά πλοία «θα συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι «κάποιος προσπαθεί να τροφοδοτήσει την ένταση, αντί απλά να μοιραστεί τις πηγές υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο» και κάλεσε όλες τις πλευρές να μετατρέψουν τον τομέα της ενέργειας σε εργαλείο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης.

Τελεσίγραφο Αθήνας προς Λιβύη

Υπενθυμίζεται ότι Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία που αφορά τα θαλάσσια σύνορα των χωρών, καθώς και ζητήματα ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε στον πρέσβη της Λιβύης περιθώριο έως την Πέμπτη για να εξηγήσει τη συμφωνία της χώρας του με την Τουρκία σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παυλόπουλος: Στα όρια της φαιδρότητας η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Οικονόμου: Από τη στιγμή που ο Ερντογάν έθεσε άλλα ζητήματα, προτίμησα να αποχωρήσω

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (201)
Tags:
γεωτρήσεις, Ανατολική Μεσόγειος, Δημήτρης Οικονόμου, Υπουργείο Εξωτερικών, Κυβέρνηση, ελληνοτουρκικά, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK