ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προειδοποιεί εν μέσω έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ότι «δεν είμαστε μια αδύναμη περιφερειακή χώρα έρμαιο των θελήσεων όποιου μας επιβουλεύεται».

Προειδοποίηση στην Τουρκία και τη Λιβύη ότι «θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις σχέσεις των κρατών που εμπλέκονται σε αυτές με την ΕΕ» οι έκνομες πρωτοβουλίες, απευθύνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφορικά με το πρόσφατο μνημόνιο κατανόησης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία.

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους ο υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι οι ενέργειες της Άγκυρας «μόνο την Ελλάδα δεν θα ζημιώσουν» και παρατηρεί ότι οι δύο χώρες (σ.σ. Τουρκία και Λιβύη) δεν είναι γειτονικές, «άρα τυχόν συμφωνία θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» εν μέσω έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Δένδιας καλεί τη γειτονική χώρα να αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί και η ίδια μια «επανεκκίνηση» και υπογραμμίζει ότι μέχρις στιγμής κάνει κινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Όπως αναφέρει, η Ελλάδα «δεν διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα. Δεν απειλεί, αλλά ούτε δέχεται να απειλείται. Διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, η οικονομία της είναι πλέον ανερχόμενη, είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει αναπτύξει διμερείς και τριμερείς σχέσεις με ισχυρά κράτη της περιοχής, και όπως αποδείχτηκε με τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας και με τον Στρατηγικό Διάλογο, είναι ισχυροί οι δεσμοί της με τις ΗΠΑ».

«Δεν είμαστε μια αδύναμη περιφερειακή χώρα έρμαιο των θελήσεων όποιου μας επιβουλεύεται» προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΥΠΕΞ: Κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου η Τουρκία

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Το ΥΠΕΞ κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα για εξηγήσεις

 

Tags:
ελληνοτουρκικά, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK