10:18 04 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Να συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας» χωρίς στρατηγική.

Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, άμεσα, για τη συμπεριφορά μεταξύ άλλων της Τουρκίας, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ζητά σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. 

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον απόηχο και της πρόσφατης συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, τονίζει ότι πρέπει άμεσα να  συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ούτως ώστε «να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Παράλληλα, ο ίδιος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική».

«Από την πολιτική κατευνασμού που επέλεξε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπου δεν έθεσε καν ως θέμα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συμψηφισμό προσφυγικού, κυπριακού και τουρκικής παραβατικότητας», όπως αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος, «έως τις πρόσφατες σπασμωδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, απουσιάζει κάθε στοιχείο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής».

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί», παρατηρεί και συμπληρώνει: «Ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας».

Όπως σημειώνει, ακόμη, «η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» που όπως υπογραμμίζει, «προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, για πρώτη φορά με λήψη κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ζητά η Φώφη Γεννηματά

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση, ζητώντας παράλληλα τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών άμεσα. 

Όπως τονίζει η κυρία Γεννηματά, η κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει «εδώ και τώρα με αποφασιστικότητα», «στην νέα ιταμή πρόκληση της Τουρκίας», όπως λέει, «που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας αλλά και την ίδια τη γεωγραφία».

Η ίδια ζητά συγκεκριμένες κινήσεις και προτείνει μεταξύ άλλων η Αθήνα «να ζητήσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει αμέσως θέση με δήλωση της που θα τονίζει ότι:(α) Δεν αναγνωρίζει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο. (β) Θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος μέλος της Ένωσης». 

Παράλληλα, εκτιμά ότι η Αθήνα θα πρέπει «να ζητήσει από το ΝΑΤΟ  να σταματήσει να παριστάνει τον ουδέτερο παρατηρητή. Να πάρει θέση».

«Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πορεύεται χωρίς Εθνική γραμμή», παρατηρεί η Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας: «Είναι ανάγκη να αντιδράσουμε με σχέδιο στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Δένδιας: Θα αντιδράσουμε εάν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία μας

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αμφισβητούσε την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο, τόνισε ότι «η Τουρκία επιδιώκει να γίνει δεκτό ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα», κάνοντας λόγο για «μια αντίληψη της Τουρκίας που κατά την άποψή μας είναι αβάσιμη εντελώς». 

Ερωτηθείς για τυχόν δικαιώματα της Τουρκίας στις θάλασσες, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «εφόσον η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα, ουδείς θα της τα αρνηθεί, αλλά πρέπει να συζητήσουμε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

Ερωτηθείς για την αντίδραση της Ελλάδας εάν τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος εμφανιστεί στα νότια της Κρήτης ή κοντά στο Καστελόριζο, ο ίδιος είπε ότι οι σεισμικές έρευνες «εμπίπτουν σε ένα άρθρο εξαίρεσης». Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα θα αντιδράσει σε περίπτωση που παραβιαστεί η κυριαρχία της.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε περιθώριο έως την Πέμπτη στη Λιβύη, προκειμένου να εξηγήσει τη συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσει τον πρέσβη ως ανεπιθύμητο στη χώρα. 

Για εξηγήσεις, άλλωστε, είχε κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη και ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν: Έκκληση για βοήθεια μετά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Tags:
Νίκος Δένδιας, Λιβύη, Τουρκία, Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, Κίνημα Αλλαγής, ΣΥΡΙΖΑ, Φώφη Γεννηματά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK