14:04 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής αλλά και την επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ προς την Τουρκία ζήτησε σήμερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και μίλησε για το σύμφωνο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ενώ άσκησε και κριτική στην κυβέρνηση.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την κλιμάκωση της έντασης και την παραβατική συμπεριφορά. Η μονομερής ενέργεια σε συνεννόηση με την τωρινή κυβέρνηση της Λιβύης να προχωρήσει σε μία ανυπόστατη συμφωνία πέρα και έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχει στο εγγύς μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ζήτησε να επεκταθούν οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην Τουρκία και κατηγορώντας την κυβέρνηση για «αδράνεια και πολιτική κατευνασμού» ζήτησε μα συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι η πολιτική του κατευνασμού προκειμένου η Τουρκία να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας: έχουμε ενέργειες εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ενώ δεν έχουμε καμία εξέλιξη όσον αφορά την σωστή τήρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας» συμπλήρωσε.

Παράλληλα έκανε λόγο για ανάγκη μιας εθνικής στρατηγικής και συμμαχιών ώστε να αποτραπούν παρόμοιες ενέργειες.

«Το επόμενο διάστημα πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής και να συζητηθούν αυτά και σταματήσει η πολιτική αδράνειας, η πολιτική του κατευνασμού των γειτόνων μας. Να επαναφέρουμε τον λόγο μας και τη δράση μας στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που ασκήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν πήραμε μία σειρά από θετικές αποφάσεις και από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, όπως οι κυρώσεις για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, κυρώσεις που πρέπει να επεκταθούν δυστυχώς από ότι φαίνεται και όσον αφορά την παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας νοτίως της Κρήτης», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που ήρθε για να μείνει»

Ο κ. Τσίπρας είχε συζήτηση με δημάρχους της Αλεξανδρούπολης στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

«Το προσφυγικό, μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα το οποίο ήρθε για να μείνει, δεν είναι ένα συγκυριακό πρόβλημα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε επικοινωνιακού χαρακτήρα τον τρόπο που προσεγγίζει η κυβέρνηση το θέμα και σημείωσε πως το πρόβλημα διογκώθηκε τους τελευταίους 4-5 μήνες.

«Απαιτείται στρατηγική, σχεδιασμός, ετοιμότητα και κυρίως απαιτείται μία πιο ορθολογική αντιμετώπιση χωρίς ιδεοληψίες και χωρίς εντάσεις, που μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχουν στις τοπικές κοινωνίες», συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί πως στη συνάντηση συμμετείχαν οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, Μαρωνείας Σαππών, Δήμος Χαριτόπουλος, Κομοτηνής, Γιάννης Γκαράνης, Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, καθώς και η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Tags:
ΕΕ, κυρώσεις, Τουρκία, Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK