ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Για το φλέγον ζήτημα της συμφωνίας Λιβύης και Τουρκίας για τα θαλάσσια σύνορα, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Τους χάρτες του Αιγαίου όπως αυτοί διαμορφώνονται σύμφωνα με την πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Open.

«Ένας ακόμη χάρτης δεν κάνει τη διαφορά»

«Έχω δει χιλιάδες χάρτες τους τελευταίους μήνες, δεν νομίζω ότι ένας ακόμη κάνει τη διαφορά. Η Τουρκία προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τις απαιτήσεις της, σαν δυνατότητα - κατά την κρίση της - να διαπραγματευθεί με καλύτερους όρους. Εμείς, δεν ακολουθούμε αυτή την πολιτική» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Ο  πρόεδρος του συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης στη Λιβύη, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ σύμφωνα με τον κ. Δένδια προχώρησε σε αυτή την κίνηση ως «προσωπική του χάρη στον Ερντογάν» αλλά η νομική δεσμευτικότητα του κειμένου πιθανότατα δεν υφίσταται πρόσθεσε.

Μίλησε ακόμη για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρέσβη αλλά και τα όσα συζήτησε με τον Λίβυο ομόλογό του στον ΟΗΕ.

«Καταρχάς, ο πρέσβης της Τουρκίας δεν γνώριζε το ζήτημα. Επιφυλάχθηκε να επιστρέψει και αναμένω να επιστρέφει με τις εξηγήσεις που πρέπει να δώσει. Η τοποθέτησή μας απέναντι στην Τουρκία έχει μια σαφή αιτιολογία: Ότι όταν συνάντησα τον Λίβυο υπουργό Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, δέχθηκα μεν παραδοχή ότι πράγματι τέτοιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη λαμβάνουν χώρα, αλλά ότι συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει διότι αυτή αντίκειται στο διεθνές δίκαιο» σημείωσε.

Οι συζητήσεις με την Αίγυπτο και τα πυρά της αντιπολίτευσης

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και την επιτάχυνση των διαδικασιών ορισμού της ΑΟΖ με την Αίγυπτο:

 «Η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα και αυτό που συζητήσαμε είναι να δούμε ξανά πού είχε κολλήσει το πράγμα και να προσπαθήσουμε γρήγορα να συνεδριάσουν οι επιτροπές. Αν φτάσουν δε σε ένα σημείο και με απόκλιση να κληθούν οι υπουργοί να κλείσουν αυτή την απόκλιση», διασαφήνισε.

Κληθείς δε να απαντήσει στα πυρά που δέχεται από την αντιπολίτευση για το ζήτημα ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Να σας πως βεβαίως ότι δεν ονομάζομαι Νικηταράς και δεν διαθέτω γιαταγάνι. Πέραν αυτού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προασπίζει τα συμφέροντα αυτού του τόπου, ακριβώς όπως πρέπει. Και δεν βλέπω τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να μπορούν να μας κατηγορούν για κάτι τέτοιο. Αποφεύγω να θέτω θέματα εξωτερικής πολιτικής στο εσωτερικό ακροατήριο σαν αντικείμενα κομματικής διαπάλης. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει καμία δυνατότητα να εκχωρήσει οτιδήποτε από την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».
Tags:
χάρτης, Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK