ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στη Βουλή βρίσκεται πλέον το σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και θα εισαχθεί μέσα στη βδομάδα προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας» κατατέθηκε στη Βουλή και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές ώστε να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, ρυθμίζεται η συνταγματική πρόβλεψη για τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ψηφοφόρων, οι οποίοι τη μέρα των εθνικών εκλογών, των ευρωεκλογών και της διεξαγωγής εθνικού δημοψηφίσματος βρίσκονται εκτός επικράτειας.

Τα βασικά σημεία νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού έχει ως βασικό άξονα τα παρακάτω σημεία:

  • Διεξαγωγή ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα βρίσκονται σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για τη συγκρότηση εκλογικού τμήματος είναι οι 40 εκλογείς.
  • Η ψήφος των εκλογέων θα μετράει το ίδιο στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, και για τη συνολική κατανομή των εδρών.
  • Οι βουλευτές επικρατείας αυξάνονται από 12 σε 15. Οι εκλογείς του εξωτερικού θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Τα κόμματα μπορούν να επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς.

Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  1. Τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα
  2. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το παρόν είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.Α

Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδικό ιστότοπο που θα λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.

Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων του σημείου 4 είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου και συναινεί ο εκλογέας θα αντλούνται αυτεπάγγελτα και άμεσα.

Πώς θα γίνεται η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής

Τα έγγραφα που απαιτούνται για την πιστοποίηση  των κριτηρίων διαμονής είναι τα εξής:

  1. Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  2. Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής
  3. Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή

Να σημειωθεί πως δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέα δεν έχει συμπληρώσει 30 ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α' βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Tags:
Συνταγματική Αναθεώρηση, εκλογές, Έλληνες, Νομοσχέδιο, Βουλή, ψήφος ομογενών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK