13:27 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Πόσες πιθανότητες έχει να συναντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ντόναλντ Τραμπ αύριο; Θα θέσει ο Μητσοτάκης το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας;

Όλα τα βλέματα είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινάει σήμερα στο Λονδίνο.

Μπορεί ο Λευκός Οίκος να ανακοίνωσε επίσημα τη συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ- Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές του νέου έτους - και συγκεκριμένα στις 7 Ιανουαρίου - ωστόσο, ένα από τα βασικά ερωτήματα που τίθενται, είναι αν οι δύο άνδρες θα έχουν κάποια κατ' ιδίαν συνάντηση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

«Είναι δύσκολο να γίνει διμερής συνάντηση αύριο. Και αυτό γιατί η προσοχή θα είναι στραμμένη σε άλλα θέματα, με τον χρόνο του Αμερικανού προέδρου να είναι περιορισμένος. Υπάρχει μια ευρεία ατζέντα για τουλάχιστον 135 διαφορετικά ζητήματα, που, μεταξύ άλλων, αφορούν τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, το ISIS, τον κυβερνοπόλεμο. Μου φαίνεται δύσκολο να βρεθεί χρόνος για επιμέρους ζητήματα», επισημαίνει μεταξύ άλλων στο Sputnik ο Διεθνολόγος - στρατηγικός αναλυτής Θανάσης Δρούγος.

Τι μπορεί να συζητήσει ο Τραμπ με τον Μητσοτάκη;

«Δεν αποκλείω ο Έλληνας Πρωθυπουργός να θίξει την τουρκική προκλητικότητα εάν συναντήσει τον Τραμπ», τονίζει ο αναλυτής, ενώ, την ίδια στιγμή, καθιστά σαφές ότι διαφωνεί με την προοπτική της αναφοράς.

«Είμαι εναντίον οποιασδήποτε αναφοράς στη συνάντηση Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ. Και μόνο να το θίξει ο πρωθυπουργός, θα δημιουργήσει μια μεγάλη κόντρα με τον Ερντογάν. Θα δημιουργηθεί πανδαιμόνιο, που δεν αφορά πολλούς από τους ηγέτες άμεσα.

Ακόμα και να τεθεί η τουρκική προκλητικότητα στον Τραμπ, εκτιμώ ότι δεν θα πάρει άμεσα θέση, καθότι οι ΗΠΑ μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο. Μόνο 10 μήνες μεσολαβούν έως τις αμερικανικές εκλογές.

Μην ξεχνάμε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να πάρει θέση ανάμεσα σε δύο κράτη-μέλη. Ας θυμηθούμε την ιστορία του: Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση Ισπανίας- Βρετανίας για το Γιβραλτάρ αλλά και γενικά στην περίπτωση Ελλάδας- Τουρκίας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι Αμερικανοί δεν βλέπουν με καλό μάτι τις σχέσεις Μητσοτάκη με Γερμανία και Κίνα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις του, «η σχέση Μητσοτάκη με Γερμανία – Κίνα, δεν ευχαριστούν τους Αμερικανούς. Υπάρχει δυσαρέσκεια από τους Αμερικανούς, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να βάλουν εμπόδια στο δρόμο του μεταξιού. Επίσης, δεν είναι ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι, κατά κάποιον τρόπο, θεωρούν τον Μητσοτάκη εντολοδόχο της Μέρκελ και των γερμανικών συμφερόντων».

Παράλληλα, υπογραμμίζει την κρίσιμη καμπή, στην οποία βρίσκεται η Βορειοατλαντική Συμμαχία:

«Το ΝΑΤΟ είναι σε μία δύσκολη φάση μετά από 70 χρόνια. Ο Τραμπ κινείται αλλού και ο Μακρόν σε αντίθετη κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή, κάποιες χώρες της Ευρώπης θέλουν να φτιάξουν Ευρωδύναμη. Η κατάσταση στο μεταναστευτικό είναι ιδιαίτερα εκρηκτική σε κάποια κράτη μέλη του, μεταξύ των οποίων και η χώρα του. Ο γ.γ του ΝΑΤΟ δεν φαίνεται να έχει την καλύτερη άποψη για τον Μητσοτάκη. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είναι Νορβηγός, η χώρα του έχει άριστες σχέσεις με την Τουρκία και, γενικότερα, δεν διάκειται θετικά προς την Ελλάδα.»

Επιπλέον, τονίζει ότι οι Αμερικανοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην Τουρκία:

«Αν παρατηρήσατε, και στο θέμα των S-400, στη ρωσοτουρκική συμφωνία, το ΝΑΤΟ δεν έχει πάρει θέση και δεν πρόκειται να πάρει. Οι Αμερικανοί μεταθέτουν το θέμα για τον Απρίλιο του 2020. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι συνομιλίες ΗΠΑ- Τουρκίας για τα F-35. Μπορεί να έχουν σταματήσει οι πτήσεις των Τούρκων πιλότων στο ΝΑΤΟ, αλλά συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών στη Νότια Καρολίνα. Θεωρώ ότι είναι δύσκολο να την πετάξουν από το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι υπολογίσιμη, τόσο για τη Ρωσία, όσο και για το ΝΑΤΟ. Ειδικά για τους Αμερικανούς, είναι βασικός πυλώνας, καθότι έχουν βάσεις και πυρηνικά».

Υπογραμμίζει, τέλος, ότι οι σχέσεις Τουρκίας και ΝΑΤΟ ισορροπούν παρά τα προβλήματα:

«Στην ανάλυσή μας πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός ότι η Τουρκία έστειλε έγγραφο με το οποίο αναφέρει ότι δεν θα μπλοκάρει αποφάσεις του ΝΑΤΟ για ενίσχυση των δυνάμεων στη Βαλτική και την Πολωνία. Η Τουρκία ήθελε να αναφερθεί σε τελικό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ ότι οι Κούρδοι της Ροτζάβα, της βορειοανατολικής Συρίας είναι τρομοκράτες. Οι Τούρκοι είχαν απαιτήσει ότι θα μπλοκάρουν την ενίσχυση του ΝΑΤΟ αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη αναφορά. Τελικά αυτό δεν έγινε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Μητσοτάκης ζητάει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ: Τι έχει να δώσει μια ανήμπορη Συμμαχία;

Η Τουρκία ξεκαθαρίζει: Κανένας εκβιασμός πίσω από το βέτο στο ΝΑΤΟ

Tags:
σύνοδος ΝΑΤΟ, Σύνοδος ΝΑΤΟ, Σύνοδος Κορυφής, Σι Τζινπίνγκ, ΗΠΑ, Κίνα, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK