14:37 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ (28)
0 10
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ επικύρωσαν την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, δίνοντας επίσημα το πράσινο φως για την είσοδο της γείτονος στη Βορειοατλαντική συμμαχία. Τι αναφέρει αναλυτής στο Sputnik.

Την έγκριση για είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, έδωσαν χθες οι ΗΠΑ.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ (3 και 4 Δεκεμβρίου), ο ΥΠ.ΕΞ. των Η.Π.Α., Μάικ Πομπέο, "έδωσε τις ευλογίες του" για την ένταξη των Σκοπίων στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μετά και από την πρόσφατη σχετική έγκριση της Αμερικανικής Γερουσίας. «Στην σκιά των πρόσφατων δηλώσεων του Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποστήριξε πως "το Ν.Α.Τ.Ο. είναι εγκεφαλικά νεκρό", η Συμμαχία σκοπεύει να εορτάσει τα 70 της χρόνια, με την ένταξη του 30ού μέλους της», επισημαίνει ο συγγραφέας και γεωπολιτικός αναλυτής, Ιωάννης Φριτζαλάς, μιλώντας στο Sputnik.

Ερωτηθείς σχετικά, αναφέρει ότι «οι Αμερικανοί επιδίωξαν την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης των Σκοπίων στο Ν.Α.Τ.Ο., με αποκλειστικό σκοπό την περαιτέρω αποδυνάμωση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια». «Όχι μόνο δεν επιθυμούν την ενίσχυση των δεσμών της Ρωσίας με τα βαλκανικά κράτη, αλλά επιδιώκουν την πλήρη αποσύνθεση και των ήδη υπαρχόντων», τονίζει μεταξύ άλλων.

Εγώ δεν θα πω ποτέ «καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές του έτους στη Βουλή, όταν ήταν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ερωτηθείς ο αναλυτής, αν τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί τον Ζάεφ με αυτό το προσωνύμιο στην χώρα ή σε κάποια Σύνοδο των κρατών - μελών του Ν.Α.Τ.Ο., απαντά:

«Στην Ελλάδα, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους κυβιστήσεις και ανακολουθίες μεταξύ προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων. Εκεί που εντοπίζω, προσωπικά, την ουσία του προβλήματος δεν είναι τόσο στην στάση που θα τηρήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός έναντι του Ζόραν Ζάεφ, όσο στο γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση συνεχίζει την παράδοση του αυτοεγκλωβισμού την πατρίδας μας σε μία ανορθολογική και αδιέξοδη πολιτική πλήρους εθυγραμμίσεως με τα συμφέροντα της Βορειοατλαντικής συμμαχίας - κατ’ ουσίαν των Η.Π.Α. - την ίδια στιγμή που κάθε υγιώς σκεπτόμενη πολιτική ηγεσία - και εντός των κόλπων του Ν.Α.Τ.Ο. - προσπαθεί να προσαρμόσει την εξωτερική της πολιτική στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της αμερικανικής μιλιταριστικής ηγεμονίας. Η ελληνική κυβέρνηση, ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με την βούληση των όπου Γης Ελλήνων, θα συνυπογράψει την ένταξη των Σκοπίων στο Ν.Α.Τ.Ο. με την ονομασία "Βόρειος Μακεδονία". Πολύ φοβάμαι πως αυτή η στάση θα αποδειχθεί από εξαιρετικά επιζήμια έως ολέθρια για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, αν αναλογιστεί κανείς και τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στην εφαρμογή της "Συμφωνίας των Πρεσπών" η ενδεχόμενη επιστροφή του VMRO στην ηγεσία των Σκοπίων την ερχόμενη άνοιξη».

Την ίδια στιγμή, ο αναλυτής σημειώνει την διάσταση απόψεων μεταξύ Τουρκίας και Η.Π.Α., με αφορμή το ζήτημα των S-400.

«Προσωπικά διακρίνω μια πολύ μεγάλη αντίφαση, στην οποία αποκρυσταλλώνεται ο ανορθολογικός και αναξιόπιστος χαρακτήρας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Την ίδια ώρα που η Τουρκία έρχεται ολοένα και περισσότερο σε ευθεία σύγκρουση με τα αμερικανικά συμφέροντα, τόσο με αφορμή την αγορά των S-400 και την εισβολή στην Βόρειο Συρία, όσο και με την πρόσφατη άρνησή της να αποδεχθεί τον νατοϊκό "αμυντικό σχεδιασμό" για τα κράτη της Βαλτικής, οι Η.Π.Α. εντάσσουν στους κόλπους του Ν.Α.Τ.Ο. ένα κράτος που βρίσκεται υπό καθεστώς de facto τουρκικής επικυριαρχίας. Υπενθυμίζουμε πως τα Σκόπια αποτελούν νευραλγικό τμήμα της βαλκανικής "ζωτικής αρτηρίας", όπως την έχει προσδιορίσει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, και μαζί με το Κόσοβο και την Αλβανία συνθέτουν το στρατηγικό επίκεντρο της "νεο-οθωμανικής" πολιτικής περικυκλώσεως των Βαλκανίων, μέσω της αξιοποιήσεως των μουσουλμανικών κρατών και μειονοτήτων. Η αμερικανική πρωτοβουλία, συνεπώς, όχι μόνο θα αναβαθμίσει τον ρόλο της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ, αλλά θα ενθαρρύνει την περαιτέρω εφαρμογή της αναθεωρητικής της πολιτικής στα Βαλκάνια και στην Αν. Μεσόγειο, εις βάρος των αμερικανικών συμφερόντων και της ευρωατλαντικής αρχιτεκτονικής ασφαλείας εν γένει».   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχονται στην Ελλάδα αμερικανικά Black Hawk; - «Τι να τα κάνουμε τα παλιά ελικόπτερα;»

Εγκρίθηκαν οι δαπάνες του ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ θα πληρώνουν λιγότερα, η Γερμανία περισσότερα

Θέμα:
Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ (28)
Tags:
Ελλάδα, ένταξη, ΝΑΤΟ, Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK