08:37 15 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ (28)
0 0 0
Βρείτε μας

Την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η τακτική ίσως αποστάσεων αδικεί κατάφορα την Ελλάδα και ότι μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη.

Ίσες αποστάσεις επέλεξε να κρατήσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σχετικά με την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Συμμαχία παραμένει ουδέτερος παρατηρητής της κατάστασης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» δήλωσε χαρακτηριστικά ότι Ελλάδα και Τουρκία «είναι δύο αξιόλογοι σύμμαχοι και οι δύο συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια».

«Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και χαιρετίζω ότι υπάρχουν διμερείς επαφές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαφορές, το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων» σημείωσε.

Για τις τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι ένας από τους λόγους που έχει επιτύχει η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι ότι «δεν συμμετέχουμε σε όλα τα δύσκολα θέματα που μας περιβάλλουν».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 13ου συνεδρίου της Ν.Δ. είχε προαναγγείλει ότι θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφορα την πατρίδα μας».

Το μήνυμα προς Ρωσία

Εξάλλου, σε συνεντεύξεις του σε σειρά ευρωπαϊκών Μέσων με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από την ίδρυση της Συμμαχίας ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει κατάλογο με εχθρός, αλλά θα απαντήσει εφόσον υπάρξει ανάγκη.

Τάχθηκε υπέρ μιας ισχυρότερης αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμηνύοντας ότι δεν έχει νόημα η Ε.Ε. να προσπαθήσει να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά την παρουσία της Συμμαχίας στη Βαλτική και την Πολωνία, υποστήριξε ότι αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία, καθώς αν υπάρξει επίθεση, όλη η Συμμαχία θα απαντήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Λονδίνο: «Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά»

Τσαβούσογλου για κυπριακή ΑΟΖ: Δείξαμε τη δύναμή μας

Στήριξη από την ΕΕ ζήτησε ο Μητσοτάκης - Νέο μήνυμα για τα κοιτάσματα στη Μεσόγειο

Θέμα:
Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ (28)
Tags:
ελληνοτουρκικά, Σύνοδος ΝΑΤΟ, ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK