09:01 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την άσκηση πιέσεων της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς σ' εκείνον φέρεται να κατέθεσε, την Τρίτη (03/12), ο Νικόλαος Μανιαδάκης κατά την κατάθεσή του στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο Νικόλαος Μανιαδάκης, κατά την κατάθεσή του στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis, την Τρίτη (03/12), είπε ότι του ασκήθηκαν πιέσεις για πολιτικά πρόσωπα από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος -έχοντας την κωδική ονομασία «Ιωάννης Αναστασίου»- ενέπλεξε πολιτικά πρόσωπα και όταν ρωτήθηκε αν επιμένει σε ό,τι είχε καταθέσει, τόνισε πως τέσσερα πολιτικά πρόσωπα έχουν κινηθεί δικαστικά εναντίον του και αυτό ζήτησε να ληφθεί υπόψιν της επιτροπής.

Τι κατέθεσε ο κ. Μανιαδάκης

Ο κ. Μανιαδάκης, λοιπόν, κατά την τρίωρη κατάθεσή του που θα συνεχιστεί την Τετάρτη (05/12), φέρεται να είπε ότι -το 2015- ο δικηγόρος, Παύλος Σαράκης, του πρότεινε να καταθέσει ενώπιον των αμερικανικών αρχών για αθέμιτες πρακτικές.

Επίσης, ανέφερε ότι τον Μάρτιο του 2017 προσήλθε αυτοβούλως στην Εισαγγελία κατά της διαφθοράς λόγω δημοσιευμάτων που τον στοχοποιούσαν και όταν ρωτήθηκε από την Ελένη Ράικου εάν έχουν πέσει στην αντίληψή του χρηματισμοί πολιτικών προσώπων, εκείνος απάντησε αρνητικά και η Ελένη Ράικου τού έδωσε χρόνο να το σκεφτεί.

Στη συνέχεια, ο κ. Μανιαδάκης -σύμφωνα με το ΛΠΕ-ΜΠΕ- φέρεται να δήλωσε ότι τον Νοέμβριο του 2017 πήγε ξανά αυτοβούλως στην Εισαγγελία κατά της Διαφθιράς και συναντήθηκε με την Ελένη Τουλουπάκη, έπειτα από ελέγχους για τις οικονομικές του συναλλαγές, έρευνα για τη δραστηριότητα του στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και έρευνα για τη δραστηριότητα του την περίοδο που ήταν διοικητής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου. Προσφέρθηκε να βοηθήσει τη Δικαιοσύνη ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά του διασαφηνίστηκε ότι αυτό θα γινόταν μόνο αν έμπαινε σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα.

Έπειτα, εκείνος -υπό το πλαίσιο του προστατευόμενου μάρτυρα- κατέθεσε 600 αρχεία με αναλύσεις για τις τιμές των φαρμάκων, την πιθανή ζημία για το Δημόσιο και οι Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς τού ζήτησαν να καταθέσει αν γνωρίζει για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και ειδικότερα για τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λοβέρδο και Ευάγγελο Βενιζέλο. Τότε, ο κ. Μανιαδάκης φέρεται να υποστήριξε ότι του ασκήθηκε πίεση έτσι ώστε να καταθέσει κατά πολιτικών προσώπων.

Ο ίδιος, ακόμη, φέρεται να είπε πως οι Εισαγγελείς τού παρουσίασαν αποφάσεις τιμολόγησης και του ζητούσαν να συνηγορήσει ότι οι αποφάσεις ήταν επιζήμιες για το ελληνικό Δημόσιο. Εκείνος, όμως, επισήμανε τις αντιφάσεις και σε σχέση με τους άλλους προστατευόμενους μάρτυρες και οι δικαστικοί λειτουργοί, τον πίεζαν ακόμη περισσότερο για τα πολιτικά πρόσωπα.

Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, οι φερόμενες πιέσεις και οι συναντήσεις με αμερικανικές αρχές

Ως προς την κ. Τουλουπάκη, ο κ. Μανιαδάκης -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- φέρεται να δήλωσε πως του είπε ότι υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία για εκείνον και αν δεν δώσει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα θα δει η Εισαγγελία τι θα κάνει μαζί του, ενώ αν κατονομάσει πρόσωπα, η ίδια θα διαπραγματευθεί με τους ανωτέρω για το μέλλον του.

Εν συνεχεία, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς φέρεται να αποκάλυψε στον κ. Μανιαδάκη ότι άλλος προστατευόμενος μάρτυρας έχει καταθέσει εναντίον του περί χρηματισμού μέσω της εταιρείας της συζύγου του και μέσω αυτής και του Ανδρέα Λοβέρδου. Ο ίδιος, όμως, διέψευσε κατηγορηματικά πως γνωρίζει τον κ. Λοβέρδο και επισήμανε σχετικώς ψευδής κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση».

Τέλος, ο κ. Μανιαδάκης φέρεται να κατέθεσε στην επιτροπή ότι μίλησε σε στέλεχος του FBI, στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογηθεί αν η Αμερική τον εντάξει σε δικό της πρόγραμμα. Ακολούθησαν συναντήσεις στη Βιέννη (Φεβρουάριος 2018) και στις ΗΠΑ (Αύγουστος 2018). Κατά τη δεύτερη, οι αμερικανικές αρχές τού έδειξαν κατάθεση σύμφωνα με την οποία ο κ. Μανιαδάκης δωροδοκούσε τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο κ. Μανιαδάκης διέψευσε κατηγορηματικά οποιονδήποτε χρηματισμό.

Διαβάστε ακόμα:

Παρέμβαση Σαλμά σε εκκρεμή δικαστική απόφαση καταγγέλλει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Tags:
Novartis, επιτροπή, Νίκος Μανιαδάκης, Βουλή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK