01:02 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (334)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο απέστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.

Για την ενότητα και η αλληλεγγύη που  πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, μίλησε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με τις παραπάνω αρχές και να απέχουν από ενέργειες που μπορεί να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία

Μιλώντας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ για το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης, ξεκαθάρισε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών που παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές της.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα περιμένει από την Τουρκία να επιδείξει σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να απέχει από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Ο ρόλος της Ελλάδας και οι προκλήσεις του ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μίλησε για τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ακόμη σημείωσε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, όπως η παράνομη μετανάστευση και μίλησε για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της χρηματοδότησης της Άμυνας. διατηρώντας μάλιστα τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ κατά την κρίση.

Κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσαν από την πλευρά τους πως στην κοινή δήλωση των ηγετών για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στην παράνομη μετανάστευση ως πρόκληση ασφαλείας για τη Συμμαχία.

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (334)
Tags:
Τουρκία, Ελλάδα, μήνυμα, ΝΑΤΟ, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK