15:12 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετίζοντας το Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου βρέθηκε στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Από εκεί μίλησε για τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα αλλά και τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία επιχειρεί να καλύψει με επιθετικότητα κενά που δημιουργεί η παγκόσμια γεωστρατηγική αστάθεια. Και με μονομερείς ενέργειες διεκδικεί τον ρόλο ενός ιδιότυπου «τοπάρχη» στην ευρύτερη περιοχή. Πότε φιλοτεχνώντας χάρτες που εξαφανίζουν ελληνικά νησιά, πότε υπογράφοντας άκυρα χαρτιά που τα αποκαλούν διμερείς συμφωνίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καταπατώντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας», υπογράμμισε.

Επισήμανε δε τη βαρύτητα των εθνικών συμφερόντων σημειώνοντας πως δεν πρέπει να υπηρετούνται με την «ελαφρότητα της δημαγωγίας».

Η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο

Στην ίδια εκδήλωση ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε την ειλικρινή και ανυποχώρητη, όπως την χαρακτήρισε, στάση του απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σας βεβαιώνω ότι παρουσίασα τις θέσεις μας με ειλικρίνεια, αλλά και ανυποχώρητα. Απέναντί μου άλλωστε είχα έναν ηγέτη ο οποίος μόλις είχε δεχθεί μια σοβαρή ήττα στο διπλωματικό επίπεδο: Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη, Αίγυπτος, Ισραήλ, είχαν ήδη καταδικάσει την τελευταία απόπειρα να επινοηθούν ανύπαρκτα δικαιώματα στην Μεσόγειο. Και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα», τόνισε αναφορικά με τη στάση του απέναντι στον Τούρκο ομόλογο του.

Συμπλήρωσε πως ο δρόμος των σχέσεων με την Τουρκία θα είναι δύσκολος και πως χρειάζεται ενότητα και ψυχραιμία.

«Πάντα ανοιχτοί στον γόνιμο διάλογο, πάντα κρατώντας τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά, πάντα κλειστοί -όμως- στην άγονη υποχώρηση. Με αυτοπεποίθηση αλλά και ρεαλισμό. Χωρίς φωνές αλλά με αποτέλεσμα. Αυτός είναι σήμερα ο πατριωτισμός της ευθύνης, που πρεσβεύει η κυβέρνηση. Είναι ο μόνος δρόμος ο οποίος μπορεί και θα οδηγήσει -να είστε σίγουρες και σίγουροι- σε απτά αποτελέσματα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τη συζήτηση με τον Τούρκο ομόλογό του «ανοιχτή» και είχε προσθέσει πως τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα και κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες.

Tags:
Ελλάδα, Τουρκία, συνάντηση, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK