07:48 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (333)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Τουρκία προσπαθεί να μας οδηγήσει σε όξυνση του κλίματος, αλλά η Ελλάδα «δεν θα παίξει το παιχνίδι τους».

Η Ελλάδα θα ήθελε άριστες σχέσεις με την Τουρκία, αλλά η γειτονική χώρα «δεν βοηθά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στα ελληνοτουρκικά.

Αναφερθείς στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι είναι «κενή περιεχόμενου» και πρόσθεσε ότι η Λιβύη εκβιάστηκε από την Άγκυρα για να υπογράψει τη συμφωνία.

Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θα ετοιμάσει «νότα» και θα λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται βάση του διεθνούς δικαίου.

Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, κατηγόρησε την Τουρκία ότι ενώ θεωρητικά στοχεύει σε «μηδέν πρόβλημα στα σύνορα», δεν υπάρχει γειτονική χώρα που να μην έχει πρόβλημα μαζί της. Ο υπουργός παρατήρησε μάλιστα ότι δεν είναι τυχαίο που η Τουρκία «έχει αναγκαστεί να επικαλείται» συχνά το διεθνές δίκαιο, καθώς όπως τόνισε, οι αυθαιρεσίες στις οποίες προχωρά, δεν τη βοηθούν.

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πλήρη στήριξη, επικαλούμενος τη στάση χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Ειδικά για την Αίγυπτο, σημείωσε ότι βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις και έχει συμφωνήσει σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ για ανακήρυξη ΑΟΖ.

Αναφερθείς στη σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη Μικρασιατική Εκστρατεία, ο κ. Δένδιας προανήγγειλε σχετική απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Τουρκία προσπαθεί να μας οδηγήσει σε κλιμάκωση δηλώσεων και σε όξυνση κλίματος. Εμείς δεν έχουμε διάθεση να ακολουθήσουμε τους Τούρκους, ούτε να παίξουμε το παιχνίδι τους. Η Ελλάδα θα απαντά σοβαρά», δήλωσε.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ψύχραιμη «γιατί έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τον εθνικό της χώρο» και επιδιώκει σχέσεις φιλίας με όλους τους γείτονες της και με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα δεν φοβάται γιατί έχει βάσιμες και τεκμηριωμένες θέσεις. Δεν έχουμε πρόθεση να στερήσουμε από την Τουρκία τα νόμιμα δικαιώματά της. Θα θέλαμε να έχουμε άριστες σχέσεις, αλλά η Τουρκία δεν βοηθά», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ερντογάν για συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Την υπέγραψα και τη στέλνω στον ΟΗΕ

Παναγιωτόπουλος: Ο Ερντογάν ζήτησε να πέσουν οι τόνοι - Το Πεντάγωνο δεν είναι περιστερώνας

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Συκοφαντικοί, ψευδείς και εχθρικοί οι ισχυρισμοί Μητσοτάκη εναντίον της Ιστορίας μας

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (333)
Tags:
Αίγυπτος, ΑΟΖ, Λιβύη, Ελλάδα, Τουρκία, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK